2022.06.25, Szombat

Karácsonyi tüntetés Kecskeméten

2015.12.16. 20:55

Három- vagy négyszázan vettek részt azon a szerda este hat órától 22 percen át tartó szimpátiatüntetésen a kecskeméti főtéren, amit Bács-Kiskun megye legjobb iskolájának ítélt Bányai Júlia Gimnáziumnak az igazgatója mellett szerveztek a város „Bányaisai”. Ez a tüntetés a méretét tekintve a 2007-es Rákóczi úti gyilkosság kapcsán szervezett szélsőjobboldali megmozdulás óta a legnagyobb véleményező megmozdulás volt Kecskeméten.  Ám ez alkalommal, annak ellenére, hogy az MSZP, az LMP és a JOBBIK is természetesen támogatta az igazgatót támogató önszerveződő szülőket, nem vált politikai eseménnyé. Persze nem kérdéses, hogy a megye legjobb középisoklájának ítélt intézmény vezetőjével szembeni érthetetlen makacsság nem növeli a Fidesz-KDNP-vel szimpatizálók táborát az egyébként tradicionálisan jobboldali városban.

A Bányai Júlia Gimnázium megismételt igazgatói pályázatáról csütörtökön délelőtt (valamiért  zárt ülés keretében) hoz véleményező döntést a kecskeméti képviselő testület. A szimpátiatüntetés közben a főtéren meg nem erősített információk alapján elterjedt, hogy Zombor Gábor parlamenti képviselő döntése alapján a város másik parlamenterével közösen a támogatásukról biztosították szerdán Lukács Lajos igazgató urat. Bár ezzel ellentétesen a téren Király József a helyi MSZP elnöke elmondta, hogy ő személyesen egyeztetett Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel, aki az elmondása alapján hajthatatlan és mindent megtesz, hogy ne a diákok és a szülők, illetve a régi Bányaisok elismert igazgatója Lukács Lajos nyerje el az igazgatói megbízást.

A csütörtöki képviselőtestületi ülés a korábbi pályáztatásnak megfelelően ez alkalommal is véleményező szavazás lesz a többi hét szervezetéhez hasonlóan, hiszen a végén Balogh Zoltán az EMMI minisztere fog ezúttal is döntést hozni.

 

A rövid megmozdulást követően a tüntetők átvonultak a főtér másik részére és elfoglalták „állásaikat” a különböző forraltboros, fűszeres teás, zsíroskenyeres adventi vásár faházai előtt és jó kecskemétiekhez méltóan a butus városvezetés értetlenségén el-elkomorulva, egyébként vidám vacsora előtti kvaterkázásba kezdtek, ahol a fűszeres italok mellett a főétel ez alkalommal, és jobb híján a piroshagymás zsíroskenyér volt.  :)

Galéria

Kecskemétkarácsonyi tüntetés kecskemét BJG Lukács Lajos