2022.12.05, Hétfő

Megnyílt Kecskeméten a Hulladék Akadémia

2016.03.30. 13:06

Megnyílt Kecskeméten az Ifjúsági Otthon Tükörtermében a Hulladék Akadémia.

Hirdetés

Megnyílt Kecskeméten az Ifjúsági Otthon Tükörtermében a Hulladék Akadémia. A jó hangulatú megnyitó rendezvényen iskoláskorú gyermekek és érdeklődő nyugdíjasok hallgatták a szakemberek szavait. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány játékos és interaktív formában adott tippeket, valamint megoldásokat kínált a látogatók részére. A tárlat április 8-ig látogatható, minden csoport ingyenes tárlatvezetésre jelentkezhet be.

A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját, határozott véleménye. Mégis naponta hozunk vásárlásainkkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka. A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma.

Számos közvélemény kutatás készült már a témában, melyek rámutatnak a kényes pontra: az emberek nagy része úgy tartja magáról, hogy szelektíven gyűjt és környezettudatos. Amikor azonban a dolgok mélyére nézünk, kiderül, hogy kevés gyakorlati alkalomból általánosítunk, és korántsem napi szintű rutinként szelektálunk. Az adatok azt mutatják, hogy a hulladékok 17%-a kerül szelektív gyűjtőbe, majd újrahasznosításra és 67%-a pedig hulladéklerakóra jut, ahonnan nincs visszaút. Pedig évről-évre több lehetőségünk van hulladékaink megfelelő elhelyezésére, hiszen elindult a házhoz menő gyűjtés, várnak bennünket a hulladékudvarok, és épülnek az újrahasználati központok, az úgynevezett reuse centerek. 

 „Kecskeméten 2011 óta gyűjtjük szelektíven a hulladékot. A városban párhuzamosan működik a gyűjtőszigetes és a házhoz menő gyűjtés. A lakosság egyre jobban kiveszi a részét az újrahasznosításban. Míg 2015-ben 1700 tonna szelektív hulladék került begyűjtésre, addig az idei évben már több mint 2000 tonna került válogatásra. Bízunk benne, hogy ez a kedvező tendencia a jövőben is folytatódni fog." – tájékoztatta a résztvevőket a kiállítás megnyitóján Balogh Péter, a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási részlegvezetője

„Nemcsak a háztartásokban, hanem az intézményeknél és cégeknél is komoly fejlődési potenciál van a keletkező hulladék szelektálásában. Az intézményeket ma már komoly hulladékmarketing tanácsadás is támogatja, mi is nyújtunk ilyen szolgáltatásokat, amelynek keretében komplex felmérés és cselekvési terv készül a zöldülni kívánó intézményeknél, vállalkozásoknál." -  tette hozzá Hankó Gergely az ÖKO-Pack Kft. PR és marketing vezetője

A kiállításon történeti áttekintést láthatunk, megismerkedhetünk az emberiség és a hulladék történelmével, megtudhatjuk, hol vannak hazánkban is úszó szemétszigetek, kipróbálhatjuk milyen egy szelektív hulladék-válogatósoron dolgozni, és elcserélhetjük kanapénkat, elajándékozhatjuk felesleges tárgyainkat is. Újragondolt installációk, játékok és infografikák színesítik az élményt, amelyet szakmai tárlatvezetés tesz teljes egésszé. 

 „A legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!" – hívja fel a figyelmünket a tárlaton az Ökokakas, ami az Akadémia házigazdájaként mindig jó tanácsokkal lát el minket. Most is igaza van, mert tényleg az a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, s mindemellett még komposztálunk is! Ezzel és ügyes szelektálással egyharmadára csökkenthetnénk az otthoni hulladék mennyiségét. De hogyan komposztáljunk a hatodik emeleten és hogyan csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét? A Hulladék Akadémián ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hogy ezután bölcsebben sáfárkodjunk értékeinkkel.

Az ingyenes kiállítás Kecskeméten az Ifjúsági Otthon Tükörtermében várja az érdeklődőket április 8-ig. A tárlat április végéig még Pécsen lesz megtekinthető az ÖKO-Pack Kft. szervezésében, a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával.

 

Galéria

KecskemétIfjúsági OtthonÖkokakasHulladék Akadémiahulladékszelektálás