2020.09.26, Szombat

Kecskemét az idősbarát város

2016.01.15. 13:10

Második kurzusa zárult le a Harmadik Kor Egyetemének, melynek végzettségét igazoló okleveleit ma délelőtt adták át a Városháza Dísztermében. A rendezvényt a Hírös Város Énekkara nyitotta, Népdalcsokrot énekelt. Mák Kornél, Kecskemét MJV alpolgármestere adott rövid értékelést a kurzusról, majd dr. Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ vezetője számolt be az országban egyedülálló időskori képzésről.

Ezt a képzést Kecskemét Város Önkormányzata tette lehetővé az időskorúak számára. Ami Kecskeméten megvalósult, az egyedülálló az országban, nincs ilyen nyitott egyetemi program sehol. Már példaként emlegetik. Túlmutat az előadásokon. Helytörténet, művelődéstörténet, gerontológia, lélektan területéről hallgathattak meg kiválóbbnál kiválóbb előadókat. Emellett lehetőségük nyílt egy családdá válni. Már szervezik a következő, a harmadik évet is. Néhány hete már 100 fő fölött volt a jelentkezők száma. A Harmadik Kor Egyetemét addig fogják folytatni, amíg erre igény van.

Mák Kornél elmondta: „Ha valaki a tudást fontosnak tartja, az belső önmotiváció. Erre kell egy késztetés, kell egy előretekintés, és kell egy vágy az emberben, hogy a tudást megragadja, és a lényét többé tegye. A tudás az mindig perspektívát ad, egy belső horizontot tesz tágabbá, olyan tekintetben, hogy a megszerzett tudással az ember sok mindent másképp tud gondolni, utána tud nézni, utána tud olvasni, tovább tudja adni. A tudás az mindig érték! És mindig a legnagyobb érték! Ezt soha senki nem veheti el.”

A résztvevők minden előadáson nagyon jól érezték magukat, nyitottak voltak, nagyon sok kérdés volt. Számukra a tudás megszerzése mellett, egy nagyon jó élményt is adott ez a két félévet. Az a tudástömb, amit szereztek, az valahol a város szellemi életében, a családok, a közösségek életében jelen fog lenni.

Dr. Szécsi Gábor, aki megteremtője e képzésnek elmondta: „A Harmadik Kor Egyeteme egy különleges oktatási, tudományos műhely, ahol a hallgatók és az oktatók folyamatos kapcsolatba kerültek egymással. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy ha az idős képzésről gondolkodunk, akkor valami többet kell nyújtanunk annál, mint amit egy hagyományos nyitott egyetemi program kínál. Egyidőben kell családdá formálni a hallgatókat, vagyis hatékony gyógyírt találni az elmagányosodás, az egyedüllét, bánat problémáira. És emellett meg kell teremtenie az aktív élet lehetőségét, ami egy magasabb rendű életminőség kritériumi életfeltétele ma. Ennyi mindennek kell eleget tennie, úgy hogy emellett kitárja az egyetem kapuit.

A tudás hatalom. Hatalom a világ és önmagunk felett. De leginkább hatalom a múló idő felett, az elmúlás felett. Olyan hatalom, aminek birtokában, meg tudjuk érteni lehetőségeinket és korlátainkat, melynek birtokában uralni tudjuk jövőnket.”

Kecskemét egy idősbarát Önkormányzat, amely felismerte, hogy az időskori életminőség csak akkor lehet teljes, csak akkor lehet elfogadható, ha előttük ott van az aktív tanulás lehetősége.

 

Galéria

KecskemétKecskemétHarmadik Kor Egyetemeidőskori képzés