2023.09.24, Vasárnap

A háború pillangói a kecskeméti Cifrapalotában

2016.06.18. 13:58

Rendhagyó tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tábori bordélyok és a korabeli helyi prostitúció témáját feldolgozó A háború pillangói című kiállítással a kecskeméti Cifrapalotában a Múzeumok éjszakáján.

Hirdetés

Rendhagyó tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tábori bordélyok és a korabeli helyi prostitúció témáját feldolgozó A háború pillangói című kiállítással a kecskeméti Cifrapalotában a Múzeumok éjszakáján.

Kriston Vízi József, a Kecskeméti Katona József Múzeum etnográfusa elmondta, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület tagjai első világháborús fegyverekről és katonai öltözékekről tartanak előadásokat az érdeklődőknek június 25-én este a Cifrapalota kiállítóhelyen. A látogatók nemcsak megnézhetik, de kézbe is vehetik a magyar katonai múlt tárgyi emlékeit. 
A program témája a The museum presents: Lovers in the war? A háború pillangói című kiállításhoz fűződik, amelyet a kurátorok tárlatvezetésével ismerhetnek meg az érdeklődők. A muzeológusok számos kulisszatitkot is megosztanak a kiállításról.
A Kecskeméti Katona József Múzeum folytatva az első világháborús kiállítások sorát, ezúttal a tábori bordélyok és a korabeli helyi prostitúció témáját dolgozta fel - mondta Végh Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese. A tárlat a Nagy Háború okozta "irtózatos szenvedést, a tömegmészárlást" - ami gyakorlatilag 660 ezer magyar katonaáldozatot jelentett - állítja ellentétbe az erotikus, a tábori bordélyok témával - fogalmazott a kiállítás kurátora. 
Végh Katalin kiemelte: 1915 tavaszára a nemi betegek száma soha nem tapasztalt méreteket öltött, a katonák körében meghaladta a 12 százalékot. A kialakult helyzet orvoslására 1915 nyarán a császári és királyi hadügyminisztérium segédközegeként létrehozott egy részleget a tábori bordélyok hálózatának megszervezésére, amely a prostitúció szabályozására és ellenőrzésére lett hivatott. 
Az itt dolgozó nők az ápolónőkéhez hasonló szabású, csukaszürke egyenruhát kaptak. A kiállítás ezt az időszakot mutatja be a történelem, a néprajz, a mentalitástörténet és történeti néprajz összedolgozásával.
Szabóné Bognár Anikó, a Cifrapalota kiállítóhely vezetője elmondta: a kiállítás több egységből épül fel. Az "éjszaka virágai" Kecskeméten címet viselő részben a prostitúció helyi vonatkozásait gyűjtötték össze - levéltári forrásokból -, kiegészítve az igazságszolgáltatás, valamint a népi jogszokások ismertetésével a 17. századtól egészen a 20. század közepéig. Ebben a munkában Péterné Fehér Mária, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának főlevéltárosa volt a segítségükre. 
A tárlat - Erotikus szimbólumok a folklórban címmel - néprajzi kultikus tárgyakat, termékenységi szimbólumokat is bemutat - sorolta a kurátor. Emellett kapott helyet a szakirodalmat felvonultató egység. A nemi betegségek megelőzésében, gyógyításában és kezelésében használt eljárások orvosi és házi eszköztárát felvonultató részleg összeállításában Mészáros Ágnes, a helyi Orvos- és Gyógyszerészet-történeti Múzeum felelős muzeológusa nyújtott segítséget. 
Az Érosz a hadszíntéren, osztrák-magyar tábori bordélyok a Nagy Háborúban című kiállítási egység a Nagy Háború Blog és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény vándorkiállítása. A Cifrapalota vezetője elmondta: fotók, valamint ma már csak múzeumokban található eredeti tárgyanyag és enteriőrök segítségével mutatja be a háború lövészárkainak borzalmaiból kis időre megszabaduló bakák világát.

forrás: museum.hu / mti

Galéria

KecskemétCifrapalotaA háború pillangóiKecskeméti Katona József Múzeum