2024.07.23, Kedd

Kecskemét egyre jelentősebb szereplő a hazai felsőoktatás terén, és ez nem csak a Kecskeméti Főiskola egyetemmé válásában mutatkozik meg. A Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központban új egyetemi képzésekkel folytatódik az oktatás szeptembertől, a Harmadik Kor Egyeteme pedig továbbra várja az érdeklődőket.

Kecskemét egyre jelentősebb szereplő a hazai felsőoktatás terén, és ez nem csak a Kecskeméti Főiskola egyetemmé válásában mutatkozik meg. A Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központban új egyetemi képzésekkel folytatódik az oktatás szeptembertől, a Harmadik Kor Egyeteme pedig továbbra várja az érdeklődőket. Minderről Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere és Szécsi Gábor, a PTE tanszékvezetője, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ igazgatója számolt be tegnap egy sajtótájékoztatón.

Mák Kornél és Szécsi Gábor a sajtótájékoztatón

Harmadik tanévét zárta a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ, melyet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapított 2013-ban. A központ kecskeméti képzési lehetőségeket kínál a PTE-re jelentkezőknek, elsősorban a kultúratudomány és emberi erőforrás menedzsment területén.

A legidősebb magyar egyetemi hallgató is az intézménybe járt. A kecskeméti Harsányi Ernő egy hete vette át diplomáját, miután sikeresen államvizsgázott kulturális mediáció szakon. A 81 éves „diák” jelenleg is aktívan részt vesz kutatási programokban.

A tanulni vágyók olyan levelezős, négy féléves mesterképzős szakokra jelentkezhetnek Kecskeméten, amelyek hiányt töltenek be a régióban:

- kulturális mediátor képzés;

- kulturális örökség tanulmányok képzés, amely három szakirányt is kínál a hallgatóknak: kulturális menedzsment, épített örökség és írott örökség szakirányok;

- emberi erőforrás tanácsadó képzés, amelyre egyelőre még nincs meg a megfelelő létszámú jelentkező.

Ezekre az állami ösztöndíjas és önköltségi képzésekre még augusztus 10-ig jelentkezhetnek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők.

- Kecskeméten a felsőfokú kulturális szakemberképzés alapjait szeretnénk megteremteni, erre megvan az érdeklődés és Kecskemét komoly hagyományokkal és intézményi háttérrel rendelkezik – mondta el Szécsi Gábor, a PTE tanszékvezetője, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ igazgatója.

A nagy érdeklődésre való tekintettel elindítják a Public Relations és szóvivő szakirányú továbbképzést, amely országosan is egyedülálló két féléves képzés diplomával rendelkezőknek. Ide szeptember 15-ig jelentkezhetnek azok, akik neves szakemberek, gyakorlatorientált kurzusain kívánják elmélyíteni a területtel kapcsolatos ismereteiket.

- Média és kommunikációtudományi műhelyt szeretnénk létrehozni Kecskeméten, amely nem csak oktatással, képzéssel gyarapítaná a tagok tudását, hanem különböző programokkal, rendezvényekkel, tanácskozásokkal egymásnak is átadhatnák a tudnivalókat – ismertette Szécsi Gábor. 2017-ben Kecskeméten rendezzük meg a IV. Országos PR Akadémiát, tovább erősítve ezzel Kecskemét helyét a szakmai palettán – tette hozzá.

Folytatódik ősszel a Harmadik Kor Egyeteme népszerű idősképzési program, melynek első félévén 200-an hallgatták végig az előadásokat.

- A programot a Kecskeméti Önkormányzat támogatja, ezért az előadások és a programok is térítésmentesek. A következő félév témáit a nyár végén hozzák nyilvánosságra – ismertette Mák Kornél, alpolgármester.

A mesterképzésekről és a továbbképzésekről további információt a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ weboldalán találni.

 

Galéria

KecskemétMák KornélSzécsi GáborFelnőttképzési KözpontPécsi Tudományegyetempr szóvivő