2023.09.23, Szombat

Különleges ereklye kerül a Nagytemplomba

2016.06.16. 10:58

Hirdetés

Két téglaereklyét adományozott a magyaroknak a Szűz Mária tiszteletére szentelt pápai bazilika kapujából Santos Abril y Castelló bíboros, a római Santa Maria Maggiore-templom főpapja. Az egyik marad Rómában, a Pápai Magyar Intézetben, a másik viszont Kecskemétre kerül.

A szent kapuból származó egyik téglát a napokban helyezték el a római Pápai Magyar Intézetben - mondta Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora, hozzátéve: az ereklye szimbolikusan Szent II. János Pál pápával és Ferenc pápával köti össze az intézményt. 

A másik tégla Kecskemétre, az Urunk Mennybemenetele társszékesegyházba kerül, várhatóan június végén. A kecskeméti Nagytemplom ugyanis azon magyar templomok egyike, amelyben az "irgalmasság rendkívüli szentévében jubileumi kaput nyitott Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek" - fogalmazott a római Pápai Magyar Intézet vezetője. 

Tóth Tamás hozzáfűzte, a tégla Kecskemétre küldésének személyes oka is van. Egyrészt szülővárosa tisztelete vezérelte, kecskeméti születésűként rendszeresen ministrált a Nagytemplomban, másrészt felszentelésével maga is a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papja lett.

Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa szerint a téglaereklye a "katolikusságot fejezi ki", vagyis kapcsolatukat az egyház központjával, Rómával.

A Santa Maria Maggiore-templom a négy római pápai, régebbi nevén patriarkális bazilika egyike. Szentkapuját minden jubileumi esztendő elején ünnepélyesen megnyitják, majd a bezárása után befalazzák. 
A kaput legutóbb a 2000-es nagy jubileum kezdetén II. János Pál pápa nyitotta ki, majd a 2001 vízkeresztjének előestéjén bezárt jubileumi kaput idén január elsején Ferenc pápa nyitotta ki újra ünnepélyesen. A tizenöt éve külön a befalazás szertartásához készült téglák a szentévek különleges tanúi, ereklyéi.

mti

Galéria

KecskemétereklyenagytemplomPápai Magyar IntézetTóth TamásSanta Maria Maggiore