2024.07.19, Péntek

Különdíjas a kecskeméti testvérpár az „Én kis kertet kerteltem” gyermekrajz-pályázaton

2016.06.08. 15:36

Második alkalommal hirdették meg az „Én kis kertet kerteltem” gyermekrajz-pályázatot.

Második alkalommal hirdették meg az „Én kis kertet kerteltem” gyermekrajz-pályázatot, melynek Eredményhirdetésére és Országos Díjátadó Ünnepségére Budapesten került sor. A díjazottak között szerepelt a Kecskeméten élő Horváth Zsófi és testvére Horváth Léna is, akik alkotásaikkal különdíjat nyertek, ezzel nagy örömet szerezve tanáruknak Szappanos István akvarell festőművésznek. 


Több ezer rajz érkezett az "Én kis kertet kerteltem" gyermekrajz pályázatra, nagyon nehéz volt a helyzete az országos zsűrinek, négy országból küldtek a gyerekek rajzokat, amelyek szebbnél-szebb konyhakerteket és gyümölcsös kerteket ábrázolnak. Több kategóriába kellett  csoportosítani a rajzokat, ezt követően a zsűri hozta meg a végleges döntést. Óvodás, Alsó tagozatos, Felső tagozatos és Művészeti Iskolák külön kerültek díjazásra. A díjazottak között szerepelt a Kecskeméten élő Horváth Zsófi és testvére Horváth Léna is, akik alkotásaikkal különdíjat nyertek.

Horváth Zsófi 15 éves, Léna pedig 13, akik évek óta Szappanos Istvàn akvarell festőművèszhez jàrnak rajzolni, sokféle új technikát sajátítanak el tanáruktól.

„Legutóbb az "Èn kis kertet kerteltem" című orszàgos pàlyàzatra küldte be műveinket, melyen mindketten különdíjasak lettünk, az általános iskola felsős korcsoportjának kiírt kategóriájában.
A pàlyàzatra több mint hàromezer alkotàs èrkezett, ìgy remèljük ezzel a helyezéssel örömet szereztünk szàmàra." - mondták el a lányok.

Kovács Szilvia karcagi alpolgármester asszony, a mozgalom ötletgazdája és elindítója megköszönte a gyerekeknek a sok szép pályamunkát. Elmondta, hogy az országos zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen minden munkában találtak valami szépet, érdekesett, izgalmasat, egyéni látásmódot, amiért alkotója dicséretet érdemel. Sok egyéni technikájú, aprólékosan kidolgozott rajz érkezett be, és külön dicséretben részesültek azok, akik csoportmunkában dolgozták fel a feladatot. Az alpolgármester asszony szerint a pályázatnak az volt a célja, hogy a gyerekek megálmodják azt a kertet, melyet egyszer valóra is váltanak és neveznek vele „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenybe!

Magyarországon a kertművelésnek gazdag, évszázadokra visszanyúló hagyományai vannak – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Szeretnénk, ha ezt különféle programokkal fel tudnánk eleveníteni, és mind többen felismernék, hogy a családjuk zöldségszükségletét saját kiskertjükben is megtermelhetik. Sajnos a legutóbbi generációk már eltávolodtak őseik kultúrájától. A szemléletváltáshoz nemzedékváltás is szükséges, ennek az eszköze ez a rajzpályázat is – vélte az államtitkár.

forrás: bacsmegye.hu / FM Sajtóiroda

KecskemétÉn kis kertet kerteltemgyermekrajz-pályázatSzappanos Istvàn