2024.04.24, Szerda

A változások kora a Főiskola életében

2016.02.27. 11:44

Ezen a délelőttön vették át oklevelüket a Kecskeméti Főiskolán végzett azon hallgatók, akik az országban először szereztek diplomát felsőoktatási duális képzésben. Az Izsáki úti Törös Olga Sportcsarnok adott otthont az eseménynek.  Az átadó ünnepségen dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is beszédet mondott:

Hirdetés

Ezen a délelőttön vették át oklevelüket a Kecskeméti Főiskolán végzett azon hallgatók, akik az országban először szereztek diplomát felsőoktatási duális képzésben. Az Izsáki úti Törös Olga Sportcsarnok adott otthont az eseménynek.  Az átadó ünnepségen dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is beszédet mondott:

„Egy újabb pozícióban vagyok itt a Főiskola rendezvényén. 1996 óta veszek részt különböző módon a Főiskola életében. Először, mint a Knorr-Bremse fejlesztési igazgatója, azután 2000 után intenzívebb szerepem is lett, majd 2008-ban elvállaltam a stratégiai referensi feladatokat. Egészen néhány héttel ezelőttig felsőoktatási államtitkárként hívtak meg, ma pedig az Oktatásért Felelős Államtitkárként jelenek meg ezen a rendezvényen. Ez a fajta változás nemcsak az én életemre jellemző, hanem jellemző Kecskeméti Főiskola életére is. Nézzük meg azt, hogy a Főiskola GAMF Kara mikor indult, mi volt a megalapításának az indoka és jelentősége. A közúti járműprogram hívta életre a Főiskolát, és egy funkciót, hogy az automatizálás, az autógyártás fejleszthető ki.

2008-ban amikor elkezdtük a Mercedes igényeinek megfelelően azt a fajta fejlesztést, ami a szakember ellátást biztosította, ezekből is a duális képzést, megint volt egy változás. Nemrégiben arról beszéltünk, hogy a meglévő három fő diszciplína mellé negyedikként meg fog jelenni a gazdálkodástudományi képzés. Az utóbbi néhány hónapban mindig arról beszéltünk, hogy ez év közepétől a Kecskeméti Főiskola egy lényegesen nagyobb intézményként, Egyetemként folytatja tevékenységét. A kettő között természetesen nincs semmi fajta különbség. Ami még biztos, hogy a Kecskeméti Főiskola működésének története mindenképpen megfelelő stratégiával bír. Egy olyan intézményről beszélünk, aki azon kívül, hogy a képzési területein diplomát ad a hallgatóknak, és ezzel valóban el tudnak helyezkedni. A diplomák értéke megfelel annak is, hogy a Kecskeméti Főiskola magas szintű kutatásokat is végez, és közben megfelel annak is, hogy kielégíti azt a funkcióját, ami egy ilyen felsőoktatási intézményben mindenképpen elvárás, hogy ennek a közösségnek, aki finanszírozza a képzést, az ő igényeinek is megfelel. Egy nagyon fontos eleme ennek a fejlődésnek az a 2012-ben elindult duális képzés, ami mindenképpen egyedülálló az országban. Ha megnézzük az Európai Uniónak tegnap nyilvánossá került jelentését, ugye 2011-12-ről beszélünk, alapvetően azt mondják, hogy a magyar felsőoktatás nem elég gyakorlatorientált, addig a diplomák pozícionáltsága a munkaerőpiacon nem erős, hiszen nem tartalmaz olyan elemeket, ami a munkaerőpiaci életben igényelne.

A Kecskeméti Főiskola 2012-ben a duális képzés elindításával ennek lényegesen elébe ment, olyannyira, hogy ma itt 24 hallgatónak fogjuk átadni azt a diplomát, ami az országban ilyen értelemben az első diploma. Az a tapasztalat, amit itt felépítettünk népszerűsít és hasznosít, alátámasztják ezek a számok. Tavaly körülbelül 200 céggel 500 hallgató kezdte meg a tanulmányait, idén egy évre rá, amikor, mind a cégek, mind a hallgatók tapasztalatot gyűjtöttek már, közel 500-al több vállalat, 2600 duális képzési helyet hirdetett meg. Ez azt igazolja, hogy az egyetem, a hallgatók és vállalatok megértették azt, hogy ilyen lehetőséggel milyen kötelezettséggel jár ez a képzési forma.

Azok a hallgatók, akik ma átveszik a diplomájukat, egy olyan intézménytől kapták ezt a tudást, ami itt valóban a fejlődési folyamatot illetően a jövő egyik intézménye Magyarországon.

Legyenek erre büszkék, és az a tudás, amit itt szereztek, az hasznosuljon a munkahelyeken.”

 

A Kecskeméti Főiskola a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel szoros együttműködésben az országban elsőként indította el a felsőoktatásban a duális típusú képzést. 2012-ben 25 duális hallgató kezdte meg tanulmányait járműmérnöki alapszakon, akik közül most 17-en veszik át a diplomájukat. A főiskolán jelenleg mintegy 30 partnercéggel együttműködve öt alapszakon közel 200 duális hallgató tanul. A duális képzés „kecskeméti modelljének” tapasztalatai alapján a 2015/16-os tanévtől kezdve megtörtént a képzéstípus országos intézményesítése.

Galéria

Kecskemétduális képzésdr. Palkovics Lászlódiploma