2024.04.29, Hétfő
Király Nóra: a cél, hogy 2025-ig minden vármegyében legyen áldozatsegítő központ
Illusztráció (Unsplash)

Király Nóra: a cél, hogy 2025-ig minden vármegyében legyen áldozatsegítő központ

mti

2024.02.10. 11:00

Az Igazságügyi Minisztérium egyik kiemelt feladata az áldozatsegítő központok működtetése, ezért a cél az, hogy 2025-re minden megyei jogú városban, illetve vármegyében legyen áldozatsegítő központ - közölte Király Nóra, a tárca miniszteri megbízottja csütörtökön a Kecskeméti Áldozatsegítő Központban.

Hirdetés

Király Nóra országjárása kecskeméti állomásán arról beszélt, hogy januárban a zalaegerszegi átadót követően tizenháromra emelkedett az országban az áldozatsegítő központok száma. Ezen kívül három áldozatsegítő pont, illetve egy éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal is működik annak érdekében, hogy senki ne maradjon segítség nélkül, ha bűncselekményt követnek el ellene.

Hangsúlyozta: miniszteri megbízottként meglátogatja valamennyi áldozatvédelmi központot, hogy átláthassa működésüket, személyesen ismerhesse meg az egyes központokban folyó munkát, a felmerülő problémáikat és a megoldandó feladataikat.

Király Nóra kiemelte: az Igazságügyi Minisztériumnak már 140 együttműködési megállapodása van különféle állami szervekkel és cégekkel, illetve civil és segélyszervezetekkel.

A rendszer folyamatosan bővül, mivel "hisszük, hogy az áldozatsegítés területén csak összefogással, közösen tudunk eredményeket elérni" - fogalmazott.

A miniszteri megbízott a "jelenlegi és jövőbeni együttműködések az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében" témában tartott zártkörű egyeztetést követő tájékoztatón elmondta: a megbeszélés egyik kiemelt témája a kiberbűnözés volt, amely napjainkban a legelterjedtebb bűncselekménnyé kezd válni.     Szólt arról, hogy minisztériumban külön munkacsoport jött létre a kiberbűnözés megfékezése és visszaszorítása, továbbá a segítségnyújtás érdekében.

Király Nóra arról is beszámolt, hogy a kecskeméti önkormányzattal egy lehetséges együttműködésről is egyeztettek, amelynek keretében a családok védelmében egy "az óvodáskorban elinduló edukálással" lépnének fel a kiberbűnözés ellen.

KecskemétáldozatsegítésKecskemét