2024.04.27, Szombat
Közel félmilliárdos fejlesztést hajtott végre a kecskeméti csőgyártó cég
Fotó: poliext.hu

Közel félmilliárdos fejlesztést hajtott végre a kecskeméti csőgyártó cég

MTI

2024.01.21. 08:00

Új gépsorokkal fejlesztette gyártósorát a kecskeméti Poliext Kft.

Hirdetés

A fejlesztéshez 70 százalékos támogatási intenzitással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatán mintegy 345 millió forintot nyertek, a fennmaradó összeget saját erőből és beruházási hitelből finanszírozták – tájékoztatta a beruházás hátteréről az MTI-t Balog Róbert, a cég pénzügyi igazgatója. Az uniós forrás segítségével vásároltak egy automata csőgyártó gépsort az előre legyártott csőtekercsek átcsévélésére, illetve egy berendezést a fröccsöntött technológia alapanyagainak keverésére. A projekt keretében átalakították az üzem épületét is.

A fejlesztéssel 30 százalékos kapacitásbővítést értek el

Balog Róbert kiemelte: a csőgyártó üzem kapacitásának kihasználtsága már 85-90 százalékos volt, a technológiai beruházással a kapacitást 30 százalékkal tudták növelni. Az ingatlanberuházás egyrészt szükséges volt a technológiai és kapacitásbővítéshez, másrészt további kapacitásnövelési lehetőséget jelent - tette hozzá a pénzügyi vezető.

 

Fotó: Poliext facebook
Fotó: Poliext / Facebook

 

A cég 32 országba exportálja termékeit

A Poliext Kft. 1991-ben kezdte meg működését a Kecskemét melletti Matkópusztán. Műanyag csövek, csőszerelvények, gyorskötő idomok gyártásával foglalkozik, valamint épületgépészeti és öntözéstechnikai elemeket gyárt és egyidejűleg forgalmaz kis- és nagykereskedelmi egységeiben.

Jelenleg 32 országba exportálnak, döntően az Európai Unióba, de vannak észak-afrikai, mexikói vevőik is. Fő céljuk az export további erősítése. Árbevételük 55 százalékát adja a csőgyártás, 25 százalékát az idomgyártás, 20 százaléka más termékek kereskedelméből származik.

2023 után újabb nehéz évre készülnek

Az elmúlt évben mezőgazdasági csövekből mintegy 7 millió métert, csepegtető csövekből 8,7 millió métert, KPE ivóvíz csövekből és védőcsövekből 2,7-2,7 millió métert, KPE idomokból pedig 3,5 millió darabot gyártottak. Balog Róbert hangsúlyozta: nagyságrendileg, évente átlagosan 100 millió forintot tudnak költeni különféle fejlesztésekre. A beruházási támogatásra óriási szükségük volt, mert ilyen volumenű fejlesztést önerőből nem tudtak volna végrehajtani.

„A piacon tavaly áremelést nem tudtunk végrehajtani, ezzel szemben jelentős költségnövekedés és infláció volt tapasztalható, tehát rendkívül nehéz évet zártunk, és 2024-re sem számítunk jelentősebb javulásra" - mondta a pénzügyi vezető.

A cég növelte exportbevételeit

A 2022-as és a 2023-as gazdasági helyzetet értékelve úgy fogalmazott: rendkívül kiszámíthatatlan, változó és ezáltal nehezen tervezhető volt. Tavaly árbevételük 4,5 százalékkal esett vissza. Belföldön csökkent a kereslet, de az exportot tudták növelni. Eredményességük mintegy 30 százalékkal romlott, ebben a döntő tényező az energiaárak drasztikus emelkedése volt. Energiaköltségük 2023-ban több mint 450 millió forinttal növekedett - ismertette Balog Róbert.

*** 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a mintegy százötven munkavállalót foglalkoztató kecskeméti Poliext Kft. nettó árbevétele 2021-ben 5,87 milliárd forint, 2022-ben pedig mintegy 7,32 milliárd forint volt, amelynek mintegy 15 százaléka exportértékesítésből származott. A vállalkozás 2021-ben 109 millió forint, míg 2022-ben több mint 165 millió forint nyereséggel zárt.

KecskemétKecskemétberuházáscsőgyárEurópai Uniós forrásfejlesztés