2024.04.29, Hétfő
Hungarikum Díjátadó Gálát rendeznek december 8-án Kecskeméten
Kép: hungarikum.kormany.hu

Hungarikum Díjátadó Gálát rendeznek december 8-án Kecskeméten

MTI

2023.11.15. 13:40

Hungarikum Díjátadó Gálát tartanak december 8-án a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a rendezvényen 11 hungarikum kapja meg a tanúsító védjegyet - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a testület keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Jelenleg 89 hungarikumot tartanak nyilván, de ezek egy része még nem kapta meg a díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudták átadni az elismeréseket - jelezte.

Lezsák Sándor kiemelte, hogy a hungarikum mozgalom erős. Felidézte, hogy ezen a héten a lakiteleki filmszemlén Kárpát-medencei hungarikumokat, helyi értékeket ismertető filmeket mutatnak be, a beérkezett alkotások közül a legjobbakat előzsűri választotta ki. A szemlére nemcsak hivatásos és amatőr filmesek, illetve helyi közösségek, hanem diákok is jelentkeztek mobiltelefonnal készített rövidfilmekkel - tette hozzá.

Lezsák Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy újra meghirdették a Kárpát-medencei általános és középiskolások hungarikum vetélkedőjét, a csapatok évfolyamonként, 2024. február és május között versenyeznek majd.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja hangsúlyozta, hogy a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékek a magyarság karakterjegyeit, sajátosságait sűrítik össze.

A díjátadó gálán a figyelem a hungarikumokra, a kiemelkedő értékekre irányul, illetve a magyarokra, mert ezeken keresztül próbáljuk megrajzolni a magyarság identitását; így ez a magyarság ünnepe, büszkék lehetünk ezekre az értékekre - fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

Antal Andrea, az Agrárminisztérium Hungarikum főosztályának vezetője, a Hungarikum Bizottság titkára elmondta: a decemberi gálán a dobostorta, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a szőregi rózsatő, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében és a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés kapja meg a hungarikum oklevelet.

KecskemétHungarikum BizottságKecskemétdíjátadásKecskeméti Katona József Nemzeti Színház