2024.04.27, Szombat
Ez a beruházás a földgáz több mint 70 százalékát váltja ki Kecskeméten
fataj.hu

Ez a beruházás a földgáz több mint 70 százalékát váltja ki Kecskeméten

2023.10.30. 08:01

A projektnek köszönhetően a kecskemétiek harmadának fűtése és melegvízellátása már megújuló energiából történik.

Hirdetés

Átadták a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. 10,5 milliárd forintból megvalósított projektjét, amelynek részeként biomassza-fűtőművet alakítottak ki és bővítették a városi távhőhálózatot is. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a projektzáró rendezvényen elmondta: a távhőszektorban a kecskeméti fejlesztés jelenleg Magyarország legnagyobb beruházása.   


Az erdősíthető területek aránya is nő

A politikus szerint a kecskeméti projektnek köszönhetően az idei fűtési szezontól a távhőszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók, a kecskemétiek harmada, mintegy 40 ezer ember fűtése és melegvízellátása már megújuló energiából történik. A beruházás - amelyet a magyar kormány európai uniós forrásból 10,5 milliárd forinttal támogatott - ugyanakkor tovább erősíti több mint 230 intézmény és egyéb felhasználó ellátásbiztonságát.   

Az államtitkár kiemelte: a fejlesztés révén csökken Kecskemét földgázkitettsége, továbbá új körzetek, illetve fogyasztók számára is elérhetővé válik a megújuló energiaforrás igénybevétele, de hozzájárul a fogyasztói, szolgáltatói költségek stabilan tartásához is.   

A biomasszaüzem működésével mintegy 10 százalékkal nő az erdősíthető területek aránya is, mert felszabadulnak azok a területek, amelyeket jelenleg a földeken hagyott apadék foglal el, amelyet ezentúl a fűtőműben hasznosítanak - tette hozzá Koncz Zsófia.   


Mintegy 6 kilométernyi gerincvezetékkel is bővült a kecskeméti távhőhálózat

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a beruházás révén a földgáz több mint 70 százaléka lesz kiváltható Kecskeméten, a szén-dioxid-kibocsátás pedig évente várhatóan 65 százalékkal, mintegy 20 ezer 500 tonnával csökken. Az is biztonsággal kijelenthető, hogy a projekt egyáltalán nem okoz légszennyezést - szögezte le.   

Horváth Attila, a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kiemelt kormányzati beruházásban Kecskemét déli iparterületén, a Mindszenti körúton megvalósított, 20+5 megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza-fűtőmű összetett energiamix kialakítását teszi lehetővé.

A tervezés során nem elsőosztályú faaprítékkal terveztek, hanem a Kecskemét 50 kilométer sugarú körében, tervszerű erdőgazdálkodás során melléktermékként keletkező, egyéb faipari célra már nem hasznosítható vágástéri apadékból előállított faaprítékkal, valamint a szelektíven gyűjtött, fásszárú városi biomasszával és a napraforgómaghéjjal.   

A biomassza-fűtőmű építésével párhuzamosan, az átfogó fejlesztés részeként mintegy 6 kilométer hosszú, korszerű, energiatakarékos gerincvezetékkel is bővült a kecskeméti távhőhálózat - tette hozzá. Az új vezetékszakaszok összekapcsolják a Mindszenti körúti telephelyet a technológiailag teljesen megújult Szultán utcai, valamint az Akadémia körúti telephelyekkel, egységes energetikai rendszert alkotva, és elérhetővé téve a klímatudatos távhőt új körzetek, új fogyasztók számára is - mondta.   

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben 4,99 milliárd forint, míg a 2021-es üzleti évben mintegy 2,85 milliárd forint volt. A vállalat adózott profitja 2022-ben 1,53 milliárd forint, míg 2021-ben 353 millió forint volt.

KecskemétenergetikaKecskemét