2024.05.02, Csütörtök
Évadnyitót tartottak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban
Fotók: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház / Facebook

Évadnyitót tartottak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

2023.08.23. 12:06

Augusztus 22-én az évadnyitó társulati üléssel hivatalosan is útjára indult a 2023/24-es évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Hirdetés

Az évadnyitó társulati ülés rövid visszatekintéssel indult, az idei nyáron ugyanis számos meghívásnak tett eleget a társulat: hatalmas sikerekkel teljesítették nyári előadásaikat, amelyekre felkérést kaptak.

Június 23-án máris nemzetközi vizeken, Dubrovnikban mutatkozott be a társulat a Cseke Péter rendezésében látható A telefon című előadással. A komoly sikert követően biztossá vált: a teátrumot jövőre visszavárják. Közel háromezer embert vonzott a szabadtéri Luxemburg grófja című előadás a Margitszigeti Színházban: az operettet ezen a különleges helyszínen is szűnni nem akaró ovációval és álló tapssal üdvözölte a közönség.

Három előadás, három álló taps, tizenkétezer ember – többek között ezt hozta magával egy héttel később a teátrum Szegedi Szabadtérin brillírozó előadása, a 2021/22-es évad kőszínházi sikerdarabja, az Elisabeth musical. A társulat közel egy év kihagyás után nagy izgalommal és boldogsággal indította útjára a következő blokkot. Nagyot nőtt az árnyék: a szabadtérin viszonylag ritkán látott jelenség az álló taps, a kecskeméti társulatnak azonban ebből is bőven kijutott.

További négy alkalommal okozott különleges és kacagtató pillanatokat a Tombol az erény című vígjáték, amely Mórahalomra, Szigligetre, Szarvasra és Debrecenbe is eljutott. A társulat az utolsó helyszínen vett búcsút az előadástól, amely az idei évadtól lekerül a repertoárról.

A nyári előadássorozatot szeptember 1-jén és 2-án a Cseke Péter rendezésében látható Az Ég tartja a Földet című musical előbemutatója zárja, amely ezen a két alkalmon a Margitszigeti Színházban, ezt követően pedig Kecskeméten lesz látható.

 

Újabb állami kitüntetettek a színházban

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk alkalmából újabb állami elismerésekkel ismerték el a társulat három tagját. A kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adta át a Pesti Vigadóban. Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Szegvári Júlia, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze. Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Kis István, a színház díszítőtárának munkatársa, valamint Saxné Orosz Zsuzsanna, a teátrum gazdasági irodájának munkaügyi előadója.

 

„ÉGI BOLDOGSÁGGAL FŰSZEREZVE.”

A 2023/2024-es évad a szokásokhoz híven új mottót kapott: a 127. évad jelmondata: „ÉGI BOLDOGSÁGGAL FŰSZEREZVE.” A szlogen a Csokonai 250 évfordulóhoz kapcsolódik, amelyet a teátrum a költő jelentős és ismert művével, Az özvegy Karnyóné című vígjátékkal kíván megünnepelni.

Az új évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Venczli Zórát, Mechle Christiant és Kovács Lehelt, valamint olyan kiváló vendégművészek érkeznek Kecskemétre, mint Auksz Éva, Buch Tibor, Nagy Sándor, Náray Erika, Serbán Attila, Szerednyey Béla, Vásári Mónika,  Zsigmond Emőke, Bognár Szabolcs, Laczák Boglárka, Tötös Roland, Kristóf István, Haraszti Elvira, Cselóczki Tamás és Altorjay Tamás.

A 2023/24-es évad garantáltan égi boldogsággal lesz fűszerezve Kecskeméten - 13 új bemutatóval készül a színház:

 

NAGYSZÍNHÁZ:

Az Ég tartja a Földet musical

Meseautó musical

Gianni Schicchi opera

Carmina Burana balett

Szerelmes Shakespeare vígjáték

 

KELEMEN LÁSZLÓ KAMARASZÍNHÁZ:

Ne most, drágám! bohózat

A tehetséges Mr. Ripley krimi

Három nővér színmű

Naptárlányok színmű

 

RUSZT JÓZSEF STÚDIÓSZÍNHÁZ:

Az özvegy Karnyóné vígjáték

Felhangolva koncertszínházi előadás

 

GYERMEKELŐADÁSOK:

A kis herceg mesejáték

Pinokkió mesejáték

 

10 éves a Kecskemét City Balett

Ünnepi évad köszönt a Kecskemét City Balettre, a színház tánctagozatára, hiszen fennállása 10. évadat ünnepelheti, ami egy táncegyüttes életében jelentős időnek számít. Barta Dóra, a KCB művészeti vezetője 10 évvel ezelőtt álmodta meg a színház első tánctagozatát. Céljai között szerepelt egy olyan professzionális együttes létrehozása, amely egyaránt szolgálja a zenés darabok táncos koreográfiáját, illetve önálló táncszínházi produkciókkal is gazdagítja a város és a régió kulturális életét, számos hódolót szerezve a műfajnak. Az eltelt időszak mutatói igazolták ezt az elgondolást, hiszen a Kecskemét City Balett mára az ország legjelentősebb vidéki kortárstánc társulatainak egyike. Népszerűsége töretlen itthon és külföldön egyaránt, melyet az elmúlt évek számos határon túli felkérése is bizonyít.

Ezt a kerek jubileumot több különleges táncművészeti esemény gazdagítja majd az elmúlt időszak sikeres nagyszínpadi balett produkcióinak felelevenítésétől egy fotókiállításig. Az idei év új táncszínházi bemutatója pedig az egyik legnépszerűbb klasszikus, a Carmina Burana lesz, Barta Dóra rendezésében és koreográfiájával.

 

KecskemétKecskeméti Katona József Színház