2024.04.28, Vasárnap
A kosáredző, aki elnyerte a Magyar Ezüst Érdemkeresztet
Főkép: Nagy Mihály/bacsmegye.hu

A kosáredző, aki elnyerte a Magyar Ezüst Érdemkeresztet

Oltyán Kristóf

2023.08.21. 15:59

Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Szabó Lászlót, Laci bácsit a kecskeméti kosáredzőt, a Bányai Júlia Gimnázium volt tesi tanárát. A 41 éves pályafutása alatt 75 csapattal jutott be országos döntőre, amelyeken 13-szor első, 14-szer második helyet nyert el, a többi alkalommal 3.-8. helyen végeztek.

Hirdetés

Az edző szeretetével és tisztességével nem csak kiváló kosarasnak, de jó embernek is ,,edzette” játékosait. Az értékrendje, miszerint az életben a legfontosabb a 2 ,,cs” – az első természetesen a család, de azt szorosan követi a csapat – tanítványai számára is követendő példát jelentett.

 

A képre kattintnva galéria nyílik.

Ha szavakat kell keresni a jellemzésére, nem sokáig kell gondolkodni:  kiváló szakember, kiváló pedagógus, nagyszerű EMBER, aki játékosait a tiszta, sportszerű játékra, az utolsó pillanatig való kitartásra, az együtt-egymásért-egy célért való összefogásra, a sport szeretetére, a barátságra, a maximalizmusra való törekvésre neveli úgy, hogy közben ezt ők észre sem veszik. Megtanította minden csapatának azt, hogy hogyan dobban a mellkas jobb oldalán a ,,Bányais szív” a pályán és a pályán kívül is. Személyiségével, tetteivel, életre szóló bölcsességeivel, szeretetével, tisztességével, - néha – keménységével, alázatosságával, következetességével, élettapasztalatával, humorával, példamutatásával bizonyos lehetünk abban, hogy egyike lesz azon kevés személyeknek, melyek tanítványai életében meghatározó szerepet fognak betölteni,  akire mindig szívesen fognak emlékezni, akihez visszajárnak, akit keresni fognak akkor is, amikor már nem a Bányai Júlia Gimnázium tanulói lesznek.

Amikor országos döntőt nyert szokása volt, hogy leborotválta szakállát és haját – a második helyezések esetén a haj megmaradt. A 41 éves pályafutása elismeréseként kapta a díjat.

Galéria

KecskemétkosarlabdakitüntetésBányai Júlia GimnáziumKecskemét