2024.04.28, Vasárnap
Több mint duplájára növeli gyártókapacitását a kecskeméti Univer Product Zrt.
Fotó: Bús Csaba/MTI

Több mint duplájára növeli gyártókapacitását a kecskeméti Univer Product Zrt.

MTI

2023.06.21. 09:43

A fejlesztésnek köszönhetően a legkorszerűbb műszaki színvonalon készül a jövőben a hungarikum Erős Pista és a Piros Arany.

Hirdetés

A kecskeméti Univer Product Zrt. több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű, kedden átadott beruházásnak köszönhetően.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az átadó ünnepségen elmondta: a fejlesztés révén egyebek mellett a Kecskemét-Hetényegyházán kialakított üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készül a jövőben a hungarikum Erős Pista és a Piros Arany.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a vállalat 75 éves fennállása "egy olyan történeti példázat, amelyben az Univer egy határokon átnyúló védjegyet jelent". A cég termékei, köztük a hungarikummá nyilvánított Piros Arany és az Erős Pista olyan csúcsteljesítményei a magyar élelmiszeriparnak, amelyek egyre nagyobb teret hódítanak világszerte.

Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elmondta: a beruházás során megépítettek egy 8400 négyzetméteres csarnokot gyártóüzemmel, raktárral, laboratóriumokkal. A 21. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd az Univer Product Zrt. hungarikumai mellett számos más magyar ételízesítői is, egyebek mellett a gulyáskrém, a reszelt torma vagy éppen a hagymakrémek. A nem egészen két év alatt megújult üzembe új tubus- és üvegtöltő berendezéseket vásároltak.

Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 1948-ban alapított, idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is magyar tulajdonban lévő cég első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte meg működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. Kínálatukban 1983-ban még nyolc termék, napjainkban viszont már közel ezer féle szerepel.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a cég termeltetési rendszere több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg több mint 650 főt foglalkoztató Univer Product Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben csaknem 41 milliárd forint, míg 2021-ben 30,5 milliárd forint volt, több mint 30 százalékban exportból származik.

A vállalat adózott eredménye 2021-ben 1,7 milliárd forint, 2022-ben pedig közel 2,9 milliárd forint volt. Az Univer Product Zrt. az Univer Csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a kecskeméti Alföld Áruház bevásárlóközpont.

KecskemétUniverUniver Product Zrt.