2024.04.24, Szerda
Tematikus kiállítás nyílik Kemény Gyula magángyűjteményéből válogatva Kecskeméten
Illusztráció, unsplash.com

Tematikus kiállítás nyílik Kemény Gyula magángyűjteményéből válogatva Kecskeméten

MTI

2023.06.07. 10:00

Nagybányaiak címmel Kemény Gulya magángyűjteményéből válogatva tematikus kiállítás nyílik a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben kedden a felújított kecskeméti városháza megnyitó ünnepségsorozata keretében.

Hirdetés

Bozsó János, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény elnöke, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a tárlat a nagybányai művésztelepen és annak kisugárzásában alkotó művészek munkáiból válogatva mutatja be Kemény Gyula magángyűjteményének domináns vonulatát.

Kiemelte: a restaurátorművész magángyűjteménye Magyarország egyik legjelentősebb kollekciója, amelyet az 1990-es évektől tudatos építkezéssel formált a festőművész, restaurátor. Bozsó János felidézte: a nagybányai művésztelep 1896-os megalapításától kezdve alapvetően befolyásolta a 20. század első évtizedeinek magyar képzőművészeti törekvéseit.

Kezdetekben a művésztelep szellemisége, a szabadban festés inspirációja fogta össze az alkotókat, "a fény áramlásában, vibrálásában új tónusokat fedeztek fel" - fogalmazott. Annak a kivételes pillanatnak lehettek tanúi a kortársak, amikor a kritikusok és a nagyközönség is elismeréssel fogadta a nagybányaiak kiállításait - tette hozzá.

A századfordulót követő első években a fiatal művészek aktuális párizsi élményeikkel, modernista szellemű motivációval érkeztek Nagybányára. A harsányabb színekkel, geometrikus szerkesztéssel jelentkezők csoportja "neósok" néven vált ismerté.

Augusztus 20-áig látogatható a tárlat

A tárlat kurátora szerint, a nagybányai és a kecskeméti művésztelep története szokatlan módon kapcsolódik egymáshoz. Kada Elek polgármester invitálására Iványi Grünwald Béla vezetésével Kecskeméten találtak új lehetőségre a Nagybányáról kiszakadók. Iványin kívül Perlrott Csaba Vilmos több alkotása is bekerült a válogatásba, aki szintén mindkét kolónia életében részt vett.

A kiállított kollekcióban fajsúlyosan vannak jelen az aktok, a friss szemléletű festői tematikában nem háttérillusztrációk, hanem élettel teli főszereplőkké léptek elő.

A később díszlettervezőként Oscar-díjat elnyerő Korda Vince munkásságának kivételes és fő darabja, a Két akt című képe a kiállításon látható.     Az ikonikus nagybányai tájjal találkozunk Jándi Dávid művén. Ziffer Sándor több alkotása közül a Lelátás az István-toronyból című eleven színeivel és az egynemű felületek játékával jelzi a neós irányvonal megjelenését Nagybányán.

Tragikusan, fiatalon fejezte be életét Göröncsér Gundel János, két kisméretű tanulmánya a kettétört életmű ritka darabjai - tette hozzá Bozsó János. A Kemény-gyűjteményből válogatott második tárlat harminc alkotása augusztus 20-áig látogatható, csütörtöktől vasárnapig a kiállítóterem nyitva tartási idejében.

KecskemétkiállításBozsó GyűjteményKecskemét