2024.04.29, Hétfő
Múzeumok éjszakája - Veterán buszjáratok segítik a helyszínek megközelítését Kecskeméten
Fotó: Bozsó Gyűjtemény / Facebook

Múzeumok éjszakája - Veterán buszjáratok segítik a helyszínek megközelítését Kecskeméten

MTI

2023.06.24. 09:00

Tíz múzeumi veterán buszjárat segíti a 34 helyszín megközelítését Kecskeméten június 24-én, szombaton a  Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a kora esti programok főként a gyermekes családoknak kedveznek Bács-Kiskun vármegyeszékhelyén. A Kecskeméti Katona József Könyvtárban Kukorica János kalandjai invitálnak játékra, a kereskedelmi és iparkamarában interaktív gyerekkoncert és kézműves foglalkozások lesznek, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely pedig vásári bábjátékkal és bűvészműsorral készül.

A városháza látogatóközpontjának frissen megnyitott tereiben az izgalmas látványelemek a város történetéről mesélnek. A Ráday Múzeumban folyamatosan váltják majd egymást a programok: kiállításmegnyitó, előadások, játszóház, koncertek, bábelőadások. A Cifrapalota először rendez művészeti vásárt, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház különleges sétáján a jelentkezők betekintést nyerhetnek a teátrum történetébe és működésébe.

A Leskowsky Hangszergyűjteményben interaktív tárlatvezetések keretében mutatják be a ritmushangszereket, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény pedig a nemezelést ismerteti. A levéltár Nőtörténeti mozaikok című időszaki kiállítása régmúlt korok asszonyait, leányait idézi meg 17-20. századi dokumentumok segítségével.

A Ciróka Bábszínház két külföldi és három hazai társulat fellépésével várja a közönséget

Az egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának területén az idén 10 éves Hírös Veteránjármű Sportegyesület járművei sorakoznak fel, míg a vasúti relikviagyűjtőket a Kodály téren kell keresni. A Hírös Agóra elől a várost behálózó tárlatvezetések indulnak, míg a K-ARTS Művészeti Alapítvány jóvoltából kortárs, főként fémből készült alkotásokkal ismerkedhetnek az érdeklődők.

A Magyar Fotográfiai Múzeumban Szabó Judit Összegzés című retrospektív kiállítása mellett a látogatók a Kecskemétről deportált zsidó áldozatok neveit is megnézhetik a gyűjtemény udvarán található emlékfalon.

Iványi Grünwald Béla egykori művészvillájában, a Kecskeméti Művésztelepen élő alkotók kiállítással mutatkoznak be, de lesz animációs filmvetítés is.

A Református Egyházközösség Könyvtára és Levéltára, illetve az Ózsinagóga is kiállítással készül, de megnyitja kapuit a görögkeleti templom és ikonmúzeum is.

A vármegyei rendőr-főkapitányság bűn- és balesetmegelőzési játékokkal, bemutatókkal, előadásokkal várja látogatóit, míg a Mercedes-Benz kecskeméti gyára rendhagyó, félóránként induló buszos "gyárnézést" szervez, a Zwack manufaktúrában pedig a pálinkakészítés fázisait mutatják be.

A 40 éves planetárium, a Természet Háza, a Tudomány és Művészetek Háza, valamint a Neumann János Egyetem két helyszínen is a tudományokhoz kapcsolódó népszerű programokat kínál.

A kecskeméti kínálatot összefogó Bozsó Gyűjteményben könyvesbolti kirakodó vásár, gyermekfoglalkozás, hangverseny, tárlatvezetés és kocsmakert is várja a látogatókat.

A szomszédos parkolóból pedig ebben az évben tíz veteránbusz indul folyamatosan, és két körjáratban segítik az érdeklődőket, hogy minél több látnivalót érjenek el Kecskeméten június 24-én, a Múzeumok éjszakáján.

KecskemétKecskemétCiróka BábszínházBozsó GyűjteményMúzeumok ÉjszakájaKecskeméti Katona József KönyvtárKecskeméti Katona József Nemzeti SzínházKecskeméti Művésztelep