2024.07.15, Hétfő
Múzeumok éjszakája - Kecskeméten is várja a MÁV az érdeklődőket
Kép: Múzeumok Éjszakája

Múzeumok éjszakája - Kecskeméten is várja a MÁV az érdeklődőket

MTI

2023.06.22. 09:00

A MÁV-Volán-csoport 2023-ban is számos programmal készül a június 24-én megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájára, ahova idén 18 település 19 helyszínével csatlakozott - közölte a MÁV-csoport kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Budapesten, a Hűvösvölgyben a Gyermekvasút Múzeuma 19 óráig tart nyitva, az állomás alatti fogadóparkban pedig a Gyermekvasút vasútmodellező szakkör fogadja a látogatókat. Kora este különvonatot indítanak Hűvösvölgy és Széchenyihegy között.

A Stadion autóbusz-állomásról Budapest-Veresegyház-Hatvan-Budapest körjáratot indít a Volánbusz 14 órakor. Veresegyházon muzeális jellegű bányamozdonyokkal utazhatnak a résztvevők a Medveotthon 11 hektáros területén, majd a hatvani Volán-telepre látogathatnak el, amely az Ikarus 200-as és 400-as buszcsalád számos darabjának biztosít bemutatóhelyet. A program zárásaként a felújított Grassalkovich-kastélyban kialakított Magyar Vadászati Múzeumot nézhetik meg a résztvevők.

Debrecen vasútállomáson - A vasúti távközlés története című kiállításon - különféle morzetávírókkal, távgépírókkal, induktoros (kurblis) és számtárcsás telefonokkal, régi és újabb vasúti távközlő berendezésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Domaszéki Vasútmúzeumban helytörténeti kiállítás, valamit a szegedi székhelyű általános vasúttörténeti kiállítás látható. Az udvaron egy Mk-48-as mozdony, valamint kézműves foglalkozás és gyermeksarok várja az érdeklődőket.

Dombóváron, a Múzeum megálló épületében betekintést nyerhetnek a látogatók a Dombóvári vasúti csomópont múltjába. A Beles Lajos és dr. Mayer József Emlékszoba a vasúti szakemberek, oktatók, műgyűjtők munkásságának állít emléket.

Kecskeméten, a Vasútmodellező Alkotóműhelyben működő vasútmodellek, Kandó Kálmán-terepasztal és dioráma várja az érdeklődőket. 

Mártély vasútállomás várótermében a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány által berendezett általános vasúttörténeti kiállítás látható különböző relikviákkal, interaktív használati tárgyakkal, egyenruhás beöltözéssel és az épület diorámájával.

A Miskolc-Tiszai Rendelkező központban a Miskolc-Tiszai pályaudvar vonatközlekedése tekinthető meg. Bemutatják az 1966-ban átadott D55 típusú biztosítóberendezést, valamint egy speciális pályavasúti járműbemutató keretében a látogatók megismerkedhetnek a Lencse univerzális darus vasúti munkagéppel és az Unimog speciális közúti-vasúti "kétéltű" járművel.

Nagykanizsán a vasúti műhely történetét ismerhetik meg a látogatók, akik a műhelybejáráson a 20 méteres fordítókorong mellett megtekinthetik a kapcsolódó sugárvágányokat, a mozdonyjavító álláshelyeket, a segédműhelyeket és a gépészeti berendezéseket.

A Pusztaszabolcs-Dombóvár és a Dombóvár-Pécs Központi Forgalomirányító Központban a vasúti irányításban használt komplex rendszereket ismerhetik meg a látogatók, valamint megtekinthető, amint többszáz kilométer távolságból távvezérelten, számítógépes szoftverek és kamerarendszer segítségével bonyolítják a vonatközlekedést.

Petőfiszállás vasútállomáson, a Szentkúti Vasúttörténeti Emlékhelyen a pályafenntartási, vontatási-gépészeti, forgalmi szakszolgálatok munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Püspökladányban a vasútállomás részletes bemutatása mellett a Püspökladány-Törökszentmiklós vonalszakasz utastájékoztató rendszerét vezérlő számítógépet, az utastájékoztató rendszer vezérlését, és az állomás elektronikus biztosítóberendezését is megismerhetik a látogatók.

Szegeden a MÁV-palotában többek között vonatos utazásokkal kapcsolatos filmekkel és gyermeksarokkal várják az érdeklődőket, akik a Forgalomirányító Központban a vasúti üzemirányítással is megismerkedhetnek.

Székesfehérváron, a MÁV VAGON területi központjában a muzeális részletek mellett látható lesz a 130 éves múltra visszatekintő vasúti javítóüzem működése és a járműalkatrész-gyártás is.

Szentesen, a MÁV-START telephelyén az érdeklődők megtekinthetik a Vasúttörténeti Alapítvány tárgyi emlékekben gazdag kiállítását, valamint az 1928-ban létesült Motorgarázs múltját és a mellékvonali motorkocsis közlekedést feldolgozó dokumentációs gyűjteményt.

Szolnokon Kondor Balázs vasúttörténeti magángyűjtő Vasúti Almáriuma várja az érdeklődőket. Az Almárium Látogató Központban Szolnok és a vasút kapcsolatának megmentői címmel állandó vasúttörténeti szakkiállítás is látható.

Szombathelyen, a MÁV Pályavasúti Területi Igazgatósága épületében kialakított múzeum megtekintése mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a vasútüzem régi eszközeivel is.

KecskemétKecskemétMúzeumok ÉjszakájaMÁV