2024.07.23, Kedd
Így ünneplik a Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei a felújított Városházát
Fotó: Kecskeméti Katona József Múzeum

Így ünneplik a Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei a felújított Városházát

Kecskeméti Katona József Múzeum

2023.06.05. 15:57

Felfedező kalandtúra, linómetszés, játékműhely, erdélyi ízek, puliszkakészítés várja az érdeklődőket a múzeum tagintézményeiben.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei gazdag programkínálattal kapcsolódnak a felújított kecskeméti Városháza megnyitó ünnepsorozatához. Az egy héten át tartó programsorozat során a Cifrapalotában, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, valamint a Népi Iparművészeti Gyűjteményben is tartalmas és változatos programok várják a látogatókat.

 

CIFRAPALOTA

2023. 06. 07. 17:30 Egy szecessziós festmény újraalkotása – élményfestés

Június 7-én egy különleges programra, a szecessziós Tungsgram plakát újraalkotására várjuk a festeni vágyókat. Nem szükséges hozzá semmilyen festői tudás, művészeti ismeret. A program célja, hogy mindenki jól érezze magát. Lepd meg szeretteidet is egy közös élménnyel, várunk Titeket a Cifrapalotában!

A foglalkozást tartja: Paintings by Barbara

 

2023. 06. 08. 17:30 Szecessziós minták – linómetszés és nyomat készítése textilen

Próbáltad már a linómetszést? Készítenél textilre egyedi nyomatokat? Várunk kézműves workshopunkra a Cifrapalotába, ahol lépésről lépésre megtanítunk a technikára és elkészítheted saját alkotásodat. Hozz magaddal saját anyagot, pólót, táskát, amit szívesen kidíszítenél egyedi mintával!

A foglalkozás ingyenes!

 

2023. 06. 06.-10. A Cifrapalota titkai – családi nyomozó játék

Nyomozzon együtt a család! A rejtvények megoldása, a titkok felderítése és az elrejtett nyomok utáni kutatás segít feltárni a Cifrapalota titkait.

A játék június 6. és 10. között érhető el.

 

2023. 06. 10. 10:00-17:00 Szecessziós kalandtúra – városi felfedező füzet családoknak

Mit jelent az a szó, hogy szecesszió? Keressétek fel Kecskemét neves épületeit, oldjátok meg a rejtvényeket és a feladatokat a felfedező füzettel, higgyétek el fény derül a titokra! A séta a Városháza Látogatóközponttól indul és a Cifrapalotához érkezik. Az útvonal egyénileg járható végig, a füzeteket a Városháza Látogatóközpontban lehet átvenni.

Helyszín: Belváros (füzet felvétele, start: Városháza Látogatóközpont)

Szervező: Cifrapalota-Kecskeméti Katona József Múzeum

 

Információk:

Telefon: 76/480-776

E-mail: [email protected]
Helyszín: KKJM Cifrapalota Kiállítóhelye, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

 

SZÓRAKATÉNUSZ JÁTÉKMÚZEUM ÉS MŰHELY

Grabóka – Szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből

A szecesszió világnapja alkalmából június 10-től megtekinthető időszaki kiállításunk „Grabóka – Szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből” címmel a Szórakaténusz Játékmúzeumban és Műhelyben.

10:00-16:00: GRABÓKA – Szecessziós kincsek Grabowieczky Leon játékműhelyéből
Játékterveire a magyaros virágmotívumokkal díszített, túlburjánzó szecessziós vonalvezetés volt a jellemző, mely a figurák formáján és festésén is megjelent. A gazdag hagyatékot a Szórakaténusz gyűjteménye őrzi. Az időszaki tárlat keretében eddig nem látható, gyönyörű szecessziós mintákkal díszített rajzaiból, játékterveiből tekinthető meg válogatás.

Gyermekprogramok:

 10:00-16:00: Óriás kifestő és Grabóka puzzle
A Grabóka műhely egyik emblematikus, szecessziós figurája elevenedik meg a látogatók segítségével.
 
10:30: A táltos kecske – Az interaktív mese a gyerekek közreműködésével kel életre.
Mesemondó: Tassy Lilla

11:00: Bábkészítés
A Táltos kecske című mesében megismert mesehős jelenik meg a Grabóka játékfigurák alapján mozgatható papírbáb formájában.

Időszaki kiállításhoz kapcsolódó előadás:

15:00: Egy pöttynyi szecesszió - Pöttyemberke és társai
Hogyan élednek újjá a vitrinben és a tervrajzokon lévő játékok?  Beszámoló a Grabóka-játékok restaurálásának és feldolgozásának tapasztalatairól.
Előadó: Kelle Antal és Majercsik Krisztina

A Grabóka Napi programokra a belépés ingyenes!

Információk:

Telefon: 76/481-469

E-mail: [email protected]
Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, 6000 Kecskemét, Gáspár András krt. 11.

 

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

2023.06.06, 16:30-22:00:  „Ha kiindulsz Erdély felől…”

A Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteménye 2023. június 6-án, a nemzeti összetartozás jegyében tematikus napot szervez a történelmi Magyarország erdélyi tájegységei népművészeti és népzenei motívumkincseinek bemutatásával. Kiállításmegnyitó, ismeretterjesztő előadás, filmvetítés, népzenei koncert és táncház, illetve gasztronómiai különlegességek várják az ide ellátogatókat.

16:30 Kiállításmegnyitó

Válogatás Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő kollekciójának erdélyi viseleteket bemutató darabjaiból. Pitlik-Sipos Eszter több mint 15 éve kutatja a teljes magyar nyelvterületen fellelhető, hagyományos leány és asszony viseleteket. Intézményünk következő kiállításán ennek az egyedi gyűjteménynek az erdélyi vonatkozású viseletei tekinthetőek meg.

A tematikus kollekció kalotaszegi, moldvai, gyimesi, széki, szilágysági és sok más eredeti és az eredeti alapján pontosan elkészített ruhakölteményt tartalmaz majd. A viseletek bemutatásán túl a tájra jellemző zenék és táncok is színesítik majd a megnyitót.

A kiállítást megnyitja: Dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A gyűjteményt bemutatja: Pitlik-Sipos Eszter

Közreműködik a Kecskemét Táncegyüttes és a POR zenekar

A kiállítás megtekinthető: 2023. június 6. és június 24. között, nyitvatartási időben.

 

17:30-19:00 "Kismadár" - dalok, érzetek, történetek Erdélyből a POR zenekar előadásában.

A POR zenekar egy baráti társaság. Sokan megfordulnak Patyi Zoltán hívó szavára, aki a hetvenes évek második fele óta foglalkozik a folklór oktatásával, gyűjtésével, előadóművészettel. A mostani, erdélyi tematikájú előadáson társai Kisgyőri Krisztián, Mészáros János népzenészek és Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekes, akikkel több formációban is dolgozott már együtt. Ez a koncert, amely a "Kismadár" - dalok, érzetek, történetek Erdélyből címet viseli olyan, mint mindig. „Madárfütty", szép azért is, mert elszáll és mindenkinek másképpen szép és elrepít bennünket Kalotaszeg, Mezőség, a Székelyföld, Küküllő-mente tájaira a zene madárszárnyain.

A koncertet követően táncház a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán.

Közreműködik a Kecskemét Táncegyüttes.

18 órától folyamatos kézműves foglalkozások a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjaival.

Barcsik Ibolya népi iparművész foglalkozása - sámánfonás, körmöcskével történő fonás, csuhézás - illetve további múzeumpedagógia foglalkozások Vágó Piros vezetésével.

 

Gasztrosarok

Az erdélyi konyha ízei…

Hogyan készül a puliszka? Lovász Ibolya népi iparművész gasztronómiai bemutatója és kóstolója.

Az erdélyi magyar konyha szimbóluma: tradicionális kürtőskalács sütése. 

Az ételeket a kecskeméti Mihócsa Pálinkamanufaktúra gyümölcspárlatai kísérik.

 

20:30-22:00: Kertmozi

„Erdély ég és föld között” - filmvetítéssel egybekötött esti program, beszélgetés az alkotókkal Erdély tájegységein, természeti örökségében barangolva.

A produkciót a hazánkban is nagysikerű ’madártávlatból’ sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták. Három évig készítették az alkotók, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és a tájban élő ember viszonyát is.

A sorozat a Médiatanács Mecenatúra Program, valamint a Magyar Művészet Akadémia támogatásával készült.

Rendezője Bárány Krisztián és Takó Sándor,

forgatókönyvírója Bárány Krisztián.

A sorozat narrátora Reviczky Gábor, Kossuth díjas színművész.

Gyártó stúdió: Csillagos Ötös Film, Romis Film.

Koprodukciós partner: Studio-X. Közreműködő stúdiók: Filmever, Azara Productions

Információk:

Telefon: 76/327-203

E-mail: [email protected]
Helyszín: Népi Iparművészeti Gyűjtemény, 6000 Kecskemét, Serfőző utca 19.

 

Programok külső helyszínen:

2023. 06. 06. 18:00 Szecessziós testvérvárosaink: Nagyvárad, Marosvásárhely és Szabadka.

Kecskemét gazdag századfordulós-szecessziós építészeti együttese, különösen a városképet is meghatározó mivoltában, a Trianon utáni Magyarországon egyedülállónak számít, mivel legközelebbi rokonai (Szabadka, Marosvásárhely, Nagyvárad) ma már határainkon túl találhatóak. Az előadás ezeket a rokoni szálakat boncolgatja, többek között bemutatva például – a felújítás apropóján is – a kecskeméti Városháza hatását a szabadkaira.

Előadó: ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője

Előadás helyszíne: Városháza, díszterem

 

2023. 06. 09. 20:00 Resti Kornél koncert a Városházán

"Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség, az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása."

A zenekar kilencedik éve foglalkozik versek megzenésítésével. Stílusbéli merítésük a népzene feneketlen kútjától az úgynevezett storyteller dalszerzői hagyományon, a beat hőskorszakán, a sanzonok, kuplék miliőjén át egészen az avantgárd kísérletekig csordogál.

Csatlakozzatok az utazáshoz a Városháza Díszudvarán!

Helyszín: Kecskemét, Városháza

2023. 06. 10.  15:00 Szecessziós séta a főtéren

Vezeti: ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője

Kecskemét több szempontból is különleges főtéri építészeti együttesének egyik kiemelkedő értéke, hogy a segítségével három szecessziós építészeti irány, korszak is jól tanulmányozható. A sétánk ennek megfelelően a Városházától (Lechner Ödön) kezdve, a Cifrapalotán és az Iparos Otthonon (Lechner-iskola) át, az Újkollégiumig vagy éppen az egykori Városi Kaszinóig (ún. „Fiatalok” elnevezésű csoport) időrendi sorrendben mutatja be Kecskemét főterén a magyar szecessziós építészet két évtizeden át tartó kalandját. A séta a Városháza Látogatóközponttól indul.

Helyszín: Főtér

2023. 06. 10.  16.00  Lechner Ödön szecessziója és a magyar nép művészete

Előadó: Kósa Klára keramikus, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Az előadás helyszíne: Városháza, díszterem

KecskemétKecskeméti Katona József MúzeumCifrapalota