2024.03.19, Kedd
Huszadik alkalommal rendezik meg az acélszobrászati nemzetközi alkotótábort Kecskeméten
Kép: hir.ma

Huszadik alkalommal rendezik meg az acélszobrászati nemzetközi alkotótábort Kecskeméten

MTI

2023.05.26. 09:00

Huszadik alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) nemzetközi alkotótábort júniusban - jelentette be az alkotóműhelyt szervező K-ARTS Művészeti Alapítvány kurátora, művészeti vezetője csütörtökön Kecskeméten.

Hirdetés

Árvai István sajtótájékoztatón elmondta: a KASZ+ már két évtizede ad lehetőséget a magyarországi és a külföldi alkotóknak fémipari környezetben kísérletezni vágyó szobrászoknak, képzőművészeknek. Kiemelte: a KÉSZ Csoport jelentős acélszerkezet-gyártó bázissal, homlokzatburkolat-gyártó üzemekkel rendelkezik Kecskeméten a KÉSZ Ipari és Innovációs Parkban.

Az ipartelep adja a helyszínét a KASZ+ rendezvényeinek, az alkotótábornak, ahol a művészek ipari eszközök segítségével készíthetik műveiket.

A művészeti vezető felidézte: 2004 óta összesen 121 művész több mint ezer zsűrizett műalkotást készített a szimpozionok során. Eddig 15 országból érkeztek alkotók Kecskemétre, köztük Indiából, Tajvanról, Dél-Koreából, Iránból, Németországból, Romániából, Szlovákiából, Szerbiából, Kanadából vagy éppen Új-Zélandról.

Árvai István szerint a KASZ alkotóműhelye hidat képez a fémszobrászat és a képzőművészet többi ága között. Sok festőművész, iparművész, fotós használta ki a lehetőséget, hogy a képalkotás, az objektműfaj terén is kiváló műveket alkosson - fogalmazott.

Mint mondta: az alkotótelep környezettudatossági, fenntarthatósági szempontból is példamutató, mert a műtárgyak jelentős része az újrafelhasználás jegyében készül, több esetben hulladékfémelemek újraértelmezésével, feldolgozásával.

A huszadik, június 5. és 23. között megrendezett alkotótáborba kilenc képző- és szobrászművészt hívtak meg

Norvégiából Anne-Karin Furunes képzőművészt várják, aki a múltat kutatva archív fotók feldolgozásával, azok pixelre bontott megjelenítésével foglalkozik. Kecskeméten lesz Kalle Eriksson szintén norvég képzőművész is, aki fémlemezekkel kísérletezve akar installációkat létrehozni, valamint tűzzománcfelületeket készíteni.

Finnországból a magyar származású Kozári Hilda képzőművész látogat Kecskemétre, aki hosszú évek óta vizsgálja munkáiban és kiállításaiban a különféle érzékszervek együttes szerepét. Szintén az észak-európai országból, Helsinkiből érkezik az alkotótáborba Markus Kahre szobrászművész, aki munkái során gyakran használ tükröket és más optikai csalódásra építő technikákat.

Az alkotóműhely német vendége a Berlinben élő kortárs német-magyar festőművész, Lilla von Puttkamer lesz, aki magyar édesanyja révén sok szállal kötődik Magyarországhoz. Fukui Yusuke Magyarországon élő japán festőművész legutóbb 2018-ban járt a kecskeméti acélszobrászati művésztelepen. Öt éve az acélmű melléktermékével, vasporral, rozsdával, valamint acélszemcsékkel festett lenvászonra, de készült egy látványos kalligramja (képvers) is 25 milliméter vastagságú acéllemezből.

A háromhetes alkotótáborban Király Gábor kecskeméti festőművész ezúttal szobrászként mutatkozik be

Eljön a jelenleg Svájcban élő Szabó Ottó szobrászművész, művésznevén Robotto is, aki talált tárgyakból, ipari alkatrészekből, fémhulladékból készíti el szobrait. Az alkotók között lesz a szintén kecskeméti Majoros Gyula képzőművész, a KASZ alapító tagja is, aki előtt egy önálló kiállítással is tisztelegnek majd a szervezők.

A jubileumi szimpozion társkurátora a főként a huszadik század második felének magyar művészetét és a kortárs művészetet kutató Nagy T. Katalin művészettörténész, az Antal-Lusztig-gyűjtemény kurátora lesz.

A nemzetközi alkotótábort ezúttal is egy összegző tárlattal zárják, amelyet június 23-án délután nyitnak meg az IQ Kecskemét irodaház mélygarázs kiállítóterében.

KecskemétKecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti SzimpozionalkotótáborKecskemétK-ARTS Művészeti Alapítvány