2023.12.01, Péntek
Varázslatos utazás az álmok világába – zenés mesejáték debütált a Kecskeméti Nemzeti Színházban
Fotók: ifj. Háry Péter

Varázslatos utazás az álmok világába – zenés mesejáték debütált a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

2023.02.09. 10:08

Az Utazás a szempillám mögött február 8-tól megtekinthető a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Hirdetés

A magyar gyermekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, Csukás István szívmelengető történetét, az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékot mutatta be szerda délután a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház - olvasható a teátrum közleményében.

A téjékoztatás szerint még a januári bezárást megelőzően elindult az Utazás a szempillám mögött című mesejáték próbafolyamata, a kényszerű leállás miatt azonban csak most tartotta meg a bemutatót a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Sipos Imre rendező a próbafolyamat elején úgy fogalmazott: „Bízom benne, hogy sikerül majd valódi csodát vetítenünk a gyerekek felé.”

Fotók: ifj. Háry Péter

A csoda február 8-án délután elevenedett meg a nagyszínpadon, méghozzá egy lélegzetelállító, álomszerű környezetben. Sipos Imrének nem titkolt célja volt, hogy a realisztikus tértől minél inkább eltávolodjanak, s a történet egy az egyben egy varázslatos közegbe, az álmok világába kalauzolja el a nézőket. Csukás István meséi rendszerint lehetőséget is nyújtanak az efféle kalandozásokra, még ha a történet egy teljesen hétköznapi szituációból indul is ki.

Az Utazás a szempillám mögött egy Gabi nevű gyermekről szól, aki hőn szeretett üveggolyója keresésre indul álmában, útja során pedig izgalmas, élményekkel teli kalandokba keveredik, s olyan társakra lel, akik ideig-óráig segítik őt eligazodni az álmok és az élet útvesztőiben. Ő maga és mi is csak menet közben jövünk rá, hogy a megjelenő karakterek vajon kik lehetnek a gyermek életében. Egyesekre rögtön ráismerünk, másokat csak hasonlítani tudunk valakihez, néhányuknál pedig csupán a gyermeki fantázia tör utat. Csupa hozzá hasonló, életből elvett, ámde fiktív karakterrel találkozhatunk a történet során.

„Kimondva vagy kimondatlanul: mi felnőttek is a mesékben élünk. Szeretjük, ha elvarázsolnak minket, szeretjük, ha tisztán és szépen fogalmaznak az élet nagy kérdéseiről. Jobbára a modern kor alakította ki azt a felfogást, hogy a mese a gyerekeké, de hiba lenne a műfajt beskatulyázni egyetlen korosztályra” – hangsúlyozta Sipos Imre, aki szerint a mese éppúgy elkerülhetetlen része a felnőttek életének, mint a gyerekekének.

„Csukás István nagyszerű költő és csodálatos meseíró volt, aki imádta a gyerekeket. Különleges rálátása volt a gyermeki világra, képes volt látni az ő szemükkel. Az Utazás a szempillám mögött című darabjában az a legizgalmasabb, hogy nem didaktikusan mesél. Nem úgy tanít, hogy elmondja, mit gondolj, hanem felvázol helyzeteket, kapcsolatokat és lehetőségeket. Úgy vezet, hogy észre sem veszed, hogy fogja a kezedet. Meghagyja számodra azt az örömet, hogy te magad fedezd fel, miről is szól a történet” – tette hozzá a rendező, aki vallja: a mesében a csoda nem megúszható.

Sipos Imre varázslatos mesejátékának főszereplői: Kovács Gyopár, Varga-Huszti Máté, Csapó Virág, Danyi Judit, Lakatos Máté, Körtvélyessy Zsolt és Varga Zoltán.

Az Utazás a szempillám mögött február 8-tól megtekinthető a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán.

KecskemétKecskeméti Katona József Színházkultura