2024.03.29, Péntek
Petőfi Sándor emlékezete előtt tiszteleg a Katona József Megyei Könyvtár
Fotó: petofi200.hu

Petőfi Sándor emlékezete előtt tiszteleg a Katona József Megyei Könyvtár

petofi200.hu

2023.02.18. 10:00

A tárlat három szemszögből közelíti meg Petőfi Sándor személyét, kiemelten koncentrálva a vármegyei vonatkozásokra.

Hirdetés

Egészen pontosan 156 éves az a kiadvány, amely Petőfi Sándor kiskunfélegyházi emléktáblája leleplezésének alkalmából jelent meg 1867. október 13-án. A Pásztor Ferenc által szerkesztett, Szegeden nyomtatott, a kor kisnyomtatványainak míves megjelenéséről tanúságot tevő kiadvány a rendezvényen elhangzó gondolatokat, méltatást mutatja be 44 évvel a géniusz költő halálát követően - olvasható a petofi200.hu oldalon.

A Katona József Megyei Könyvtár helyismereti gyűjteményében található kiadványok, – maga a komplett gyűjtemény – meghatározó fontossággal bír mind a megye, mind a megyeszékhely történetének feltárása, kutathatósága és népszerűsítése szempontjából, mivel az ehhez szükséges forrásokat koncentráltan őrzi, gyűjti és bemutatja.

Ennek az értékőrző tevékenységnek része a Petőfi200 Emlékévek kapcsán, Egyediné Gál Erika koordinálásával létrehozott tárlat, amely három szemszögből közelíti meg Petőfi Sándor személyét, kiemelten koncentrálva a vármegyei vonatkozásokra.

Kiemelten fontos gyűjtés a Petőfi kultusz méltó ápolása kapcsán született ismeretterjesztő és szakirodalom bázis, a kiskőrösi vonatkozások kapcsán megjelent kulturális célú, illetve turisztikai kiadvány, illetve a megyei kötődés hangsúlyozásával a gyűjteményben 17 idegen nyelven is olvasható bolgár, finn, orosz cseh, francia, svéd, angol, német, kínai kiadás, amelyek egytől-egyig igazolják a legismertebb magyar költőnk szoros vármegyei kötődését.

A kiállítás a Katona József Megyei Könyvtár második emeletén, a Helyismereti Gyűjteményben nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.

KecskemétKatona József Megyei KönyvtárPetőfi Sándor