2024.03.29, Péntek
Egy kevésbé ismert Grimm-mesét mutat be a kecskeméti Ciróka Bábszínház
Fotó: Ciróka Bábszínház / Facebook

Egy kevésbé ismert Grimm-mesét mutat be a kecskeméti Ciróka Bábszínház

MTI

2023.01.31. 09:53

A hatéves kortól ajánlott előadás egy olyan világot mutat be, amely eltér a miénktől.

Hirdetés

Egyszem, Kétszem, Háromszem címmel egy egy kevésbé ismert Grimm-mese bemutatójára készül a kecskeméti Ciróka Bábszínház.

Mint Oláh-Bebesi Bori író az MTI-nek elmondta, a hatéves kortól ajánlott előadás egy olyan világot mutat be, amely eltér a miénktől. Itt minden embernek egy, három vagy hét, azaz páratlan számú szeme van. Ebben a világban él három nővér az erdő közepén. Páratlanul szépek és különlegesek, de egyikük, Kétszemű más, mint testvérei. Páros szemmel született, ezért nővérei szemében ő furcsa, hibás. Lenézik, kiközösítik, dolgoztatják. Kétszemű azonban nincs egyedül. Kis segítséggel megtanul kiállni önmagáért. Nem kell ehhez más, csak egy álruhás tündér, egy kis énektudás és egy kecske - fogalmazott.

Kiemelte: az Egyszem, Kétszem, Háromszem egy történet a furcsaságokról és az elfogadásról, egy olyan kifordított világról, ahol semmi sem az, aminek látszik. A Grimm-testvérek e kevésbé ismert meséje bebizonyítja, hogy a külső nem minden, az igazi lényünk belül rejtőzik. A kiközösített, cselédsorban tartott kétszemű kislány megtanulja elfogadni önmagát, és képes lesz kiállni magáért - tette hozzá.

Fodor Orsolya író-rendező elmondta: a főként maszkos játékra épülő előadásban nagy hangsúlyt kap a zene, a mozgás és a térhasználat. Mind a szöveg, mind a látványvilág szintjén a páratlan és a szem motívuma áll a középpontban.

Mint rámutatott, a maszkos formavilág igazán alkalmas arra, hogy megszokjuk a három testvér világát, és megérthessük, hogy miért olyan nehéz Kétszeműnek lenni.

A darab létrehozásában alkotói és előadói oldalról is több fiatal pályakezdő vesz részt. Horgas Ráhel és Szekeres Máté frissen végzett bábszínészként első évadjukat töltik a Ciróka Bábszínházban, de Simonyi-Lengyel Mira tervező, Barna Lilla koreográfus, Frank Tamás zeneszerző és Fodor Orsolya író-rendező is a friss diplomások csapatát erősíti.

A produkciót február 11-étől az iskolások bérletében és a bábszínház hétvégi előadássorozatában láthatják majd a nézők.

KecskemétCiróka Bábszínház