2024.02.26, Hétfő
Napelemes autót és elektromos motort fejlesztettek ki a Neumann János Egyetemen
Illusztráció: pixabay.com

Napelemes autót és elektromos motort fejlesztettek ki a Neumann János Egyetemen

MTI

2022.12.21. 15:29

A kutatásban két járművet is menetképesre fejlesztettek.

Hirdetés

Napelemes autót és egy elektromos motort fejlesztettek ki menetképesre a kecskeméti Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékén - tájékoztatta az egyetem az MTI-t.

Mint írják, a kecskeméti Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékén világszínvonalú kutatásfejlesztés folyik a hidrogén és a napelem hajtású járművek kialakításában.

A kutatók úgy vélik, nem megoldhatatlan már a közeljövőben sem a fosszilis tüzelőanyagok (benzin, dízel) helyettesítése. "Hármas gondolkodásban lehet a megoldás: a napenergia felhasználása a napelemekkel, akkumulátor a tároláshoz és a hidrogén", amit a kutatások szerint lehet cseppfolyósítani és a benzinkutakon akár majd üzemanyagként használni, ezáltal a hidrogénből akkor is lehet előállítani és hasznosítani az energiát, ha nincs napsütés - írták a közleményben.

A kutatásban két járművet is menetképesre fejlesztettek, egy elektromos motort és egy napelemes autót, az utóbbit hétfőn útnak is indították az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol a tervek szerint számos kiállításon, workshopon vesz majd részt - olvasható a közleményben.

Az egyetem fejlesztőcsapata 2023-ban a legújabb fejlesztésű, hidrogénhajtású járművét szeretné bemutatni a Dubajban megrendezendő Globális Klímacsúcson (COP28) - közölték.

KecskemétKecskemétNeumann János Egyetemjárműiparinnováció