2024.03.28, Csütörtök
Bővíti kecskeméti telephelyét a Nissin Foods
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bővíti kecskeméti telephelyét a Nissin Foods

MTI

2022.12.09. 11:57

A 90 százalékos exporthányaddal dolgozó cég az alapanyagok mintegy 56 százalékát eddig is a hazai kis- és közepes vállalkozásoktól szerezte be.

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten a Nissin Foods beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a japán élelmiszeripari vállalat 18 milliárd forint értékben fogja bővíteni kecskeméti telephelyét. A tervek szerint 2026 végéig megvalósuló projekthez az állam 1,3 milliárd forint támogatást nyújt, így elősegítve ötven új munkahely létrehozását.

Beszédében kiemelte, hogy a 90 százalékos exporthányaddal dolgozó cég az alapanyagok mintegy 56 százalékát eddig is a hazai kis- és közepes vállalkozásoktól szerezte be, így a fejlesztés számukra is jó hír.

Tájékoztatása szerint az elmúlt nyolc év során hatvanhat élelmiszeripari nagyberuházáshoz nyújtott az állam finanszírozást, amelyek eredményeként összesen 800 milliárd forintnyi beruházás jött létre.

Az ágazat termelési értéke tavaly elérte a 4440 milliárd forintot és ezzel rekordot döntött. A lendület kitart, amit jól demonstrál, hogy idén is 46 százalékos bővülést regisztráltak, de ennek fenntartásához folyamatosan újabb és újabb beruházásokra van szükség - közölte.

Hozzátette, hogy az élelmiszeripari export 2021-ben meghaladta a tízmilliárd eurót, ezzel hazánk a globális ranglista 32. helyén áll.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy tavaly már a Magyarországra érkező beruházások 60 százalékát keleti vállalatok hajtották végre. Ezek között a japán cégek előkelő helyen vannak, mostanra a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, nagyjából 30 ezer embernek adva munkát - tájékoztatott.

Ahhoz, hogy Magyarország el tudja kerülni az Európát fenyegető recessziót és meg tudja őrizni a teljes foglalkoztatást, fenn kell tartani a beruházások ütemét - mondta.

Kecskemétélelmiszeriparélelmiszeripari fejlesztésNissin Foods Kft.