2024.03.28, Csütörtök
Petőfi Sándor előtt tiszteleg a Ciróka Bábszínház új, felnőtteknek szóló előadása
Fotó: ciroka.hu

Petőfi Sándor előtt tiszteleg a Ciróka Bábszínház új, felnőtteknek szóló előadása

MTI

2022.11.19. 10:00

A nagyközönség november 19-én láthatja először a darabot.

Hirdetés

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg a kecskeméti Ciróka Bábszínház új, első saját felnőtt előadása a Barguzin - lehullt csillag fénye című produkció, amelyet Fábián Péter írt és rendezett.

Fábián Péter elmondta, hogy a humor és az abszurd eszközeivel színpadra állított fordulatos történet fontos alapkérdéseket jár körül: mit jelent az, hogy valaki magyar? Hol kezdődik a magyarságunk, mennyire fontos a nemzeti identitásban a származás, és mennyire a kultúra, a magyar nyelv? - sorolta.

Kiemelte: inspirálta az a rengeteg mítosz és legenda, ami Petőfi személyéhez kapcsolódik. A darab megírásakor két legendakörben kalandozott. Az egyik a barguzini történet, amely szerint Petőfi nem halt meg Segesvárnál, hanem hadifogolyként Szibériába hurcolták, ahol később családot alapított. A másik az "ál-Petőfik" története, az 1850-es években ugyanis sok szélhámos állította magáról, hogy ő Petőfi - fogalmazott.

Az előadás zeneszerzője Rozs Tamás, akivel folyamatos volt a párbeszéd a próbák alatt, hiszen menet közben alakult ki, melyik jelenethez milyen zenei hangzás illik. A darab eklektikus zenei világa magyar népzenéből, ázsiai motívumokból és magyar zeneszerzők klasszikus műveiből állt össze, amelyet egy négyfős zenekar élőben szólaltat meg a színpadon - mondta el az író-rendező.

A produkció látványvilágát Szakács Ferenc és Horváth Jenny tervezte. A nagyrészt élőszereplős, prózai darabban kiemelt szerepet kapott az árnyjáték. A fontos pillanatokban ugyanis megjelennek a múlt árnyai, amelyek plusz jelentésréteggel gazdagítják az előadást - tette hozzá az Fábián Péter.

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója hangsúlyozta: az előadást a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján mutatta be a bábos szakmának a társulat.

Mint mondta: mérföldkőnek tekinti a november 19-ei bemutatót, hiszen a nagyközönség ekkor láthatja először a kecskeméti bábszínház első saját felnőtt előadását.

 

KecskemétCiróka Bábszínház