2024.03.19, Kedd
Új emlékérmével bővül a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak szentelt jegybanki érmesor
Illusztráció: Pixabay

Új emlékérmével bővül a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak szentelt jegybanki érmesor

MTI

2022.10.02. 10:00

A Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése 1977-ben kezdődött a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében.

Hirdetés

Új emlékérmével bővül a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak szentelt jegybanki érmesor: Király kis Miklós elnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Benedek Elek születésnapján, a Magyar népmesék napján, szeptember 30-án.

Az emlékérme annak a tavaly indult, hétrészes színesfém emlékérme-sorozatnak a második eleme, amelynek célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze.

Az emlékérmét Vékony Fanni iparművész tervezte. Az emlékérme kibocsátási ünnepségét a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében tartották pénteken - olvasható az MNB közleményében.

1977-ben kezdődött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében, amely összesen 100 epizódjával, 12,5 órányi anyagával a népmesék világába olyan hitelesen vezeti be a nézőt, hogy 2020. október 15-én a hungarikumok gyűjteményébe, azon belül a kulturális örökségeink közé került a teljes meseszéria - olvasható a közleményben.

A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató érmesorozat második eleme, a Király kis Miklós elnevezésű emlékérme a mesebeli konfliktus kulcsfiguráit, valamint a magyar mondavilágot idézi meg, a rajzfilm képi világához illeszkedik - írták.

Az emlékérme előlapjának bal oldalán futó stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai: "Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra" inspiráltak.

A főcímet idézi továbbá a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérmék kötelező elemeit jelenítette meg.

Az emlékérme hátlapja a Király kis Miklós című népmese egymással harcoló szereplőit jeleníti meg: a királyfi félalakos ábrázolása fölé magasodik a háromfejű, tűzokádó sárkány portréja. A sárkány ábrázolása alatt a jobb oldalon, két sorba tördelve a Király kis Miklós felirat olvasható a főcímet megidéző írott betűkkel.

A színesfém emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő MAGYAR NÉPMESÉK RAJZFILMSOROZAT szélfelirattal.

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: maximum 20 ezer veret készíthető belőle.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a Király kis Miklós emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - szeptember 30-tól egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában, valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont ajándékshopjában - írta a közlemény.

KecskemétKecskeméti Rajzfilmstúdiórajzfilmstúdiórajzfilm