2024.04.24, Szerda
Petőfi ihlette országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítás nyílik Kecskeméten
Illusztráció: Pixabay

Petőfi ihlette országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítás nyílik Kecskeméten

MTI

2022.10.08. 10:00

A tárlatra minden alkotó legfeljebb három művet vagy egy sorozatot adhat be minden műfaji és technikai megkötés nélkül.

Hirdetés

Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben címmel kiállítást rendez november közepén a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelye - közölte a tárlat kurátora.

Gyergyádesz László művészettörténész, a múzeum osztályvezetője elmondta: a tárlat hangsúlyozottan tartalmi alapú, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás. Ezt az űrt szeretnék e kiállítással - legalább jelképes mértékben - betölteni.

Kiemelte: arra kívánják felhívásukkal ösztönözni a kortárs művészeti élet legjobbjait, hogy Petőfi költészetének tartalmi elemeiben - úgy mint a szerelem, a boldogság keresése, a hősi halál, a nemzet, a személyes szabadság, a költő feladatai, a vátesz felelőssége, a családi idill utáni vágy, a jók és a gonoszok harca, a népmesei hagyományok, a szülőföld vagy éppen az emberiség gondjai - mélyedjenek el, és annak hatása jelenjen meg, tükröződjön az újonnan, de akár évtizedekkel korábban született képző- és iparművészeti alkotásokban, teret adva a szubjektív értelmezéseknek, korunk vizuális nyelvezetének is - fogalmazott.

A tárlatra minden alkotó legfeljebb három művet vagy egy sorozatot adhat be minden műfaji és technikai megkötés nélkül. Az alkotókat arra kérik, műveikhez mellékeljenek egy pár mondatos leírást is, mivel a kiállítás kecskeméti megnyitójára színes katalógus, illetve egy múzeumpedagógiai füzet jelenik meg.

A kiállítás a tervek szerint november 18-án nyílik meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

A részletes felhívás a művek beadásának lehetséges helyszíneivel továbbá a letölthető adatlappal/átvételi elismervénnyel megtalálható a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján.

KecskemétKatona József MúzeumCifrapalota