2024.03.28, Csütörtök
Magyar elektromos motorkerékpár terveit mutatták be a kecskeméti Neumann János Egyetemen
Illusztráció, unsplash.com

Magyar elektromos motorkerékpár terveit mutatták be a kecskeméti Neumann János Egyetemen

MTI

2022.10.04. 16:41

Új elektromos motorkerékpár terveit mutatták be hétfőn a kecskeméti Neumann János Egyetemen (NJE). A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az NJE közötti együttműködés eredményeként megalkotott Supermoto fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas motorkerékpár tervezését tűzték ki célul a fejlesztők.

Hirdetés

A projekt résztvevői a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint az NJE GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói voltak - közölte az MTI-vel hétfőn a Neumann János Egyetem.

Mint a közleményben kiemelték, a teljes egészében elektromos meghajtású jármű megalkotása a két felsőoktatási intézmény közötti együttműködés, illetve szakmai kapcsolat első, meghatározó lépcsőfoka. A projekt legfontosabb célkitűzése a műszaki és formatervezői munkák összehangolása, gyakorlati tapasztalat biztosítása a hallgatók számára a két szakterület közötti szoros együttműködésben.

Az eseményen tartott beszédében Csizmadia Norbert, a NJE Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés példaértékű: "jól mutatja, hogy a két egyetem által közösen hozott döntést követően az intézmények összefogásával, szoros együttműködésével, mindössze egy év alatt valóban világraszólót lehet alkotni" - idézi a közlemény.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében elmondta, "nagyon sűrű hetek és hónapok várnak még ránk ahhoz, hogy ez a motor és az előttünk álló közös projektjeink a piaci hasznosítás útjára lépjenek".

A Supermoto fejlesztése referencia arra, miként képesek mérnökök és designerek közösen olyasmit létrehozni, amely a zöld mobilitás felé mutat és a koncepcióból piacképes termékké válhat

- áll a közleményben.

A jármű maximális sebessége 100 km/h, átlagos hatótávolsága (40-70 km/h sebességgel) 100 km. A motor beállított teljesítménye 5 kW, csúcsteljesítménye 11 kW, maximális nyomatéka 70 Nm.

A Supermoto teherbírása 130 kg, töltési ideje 5-6 óra.

KecskemétNeumann János EgyetemKecskemétmotorkerékpár