2024.04.24, Szerda
Kököjszi és Bobojsza mesehajója megérkezett a Kecskeméti Nemzeti Színházba
Fotók: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Kököjszi és Bobojsza mesehajója megérkezett a Kecskeméti Nemzeti Színházba

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

2022.10.14. 09:19

Újabb nagyszínházi bemutatót tartott a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: ezúttal egy olyan gyermekelőadást vittek színre, amelyet ebben a feldolgozásban még soha nem láthatott a közönség.

Hirdetés

Október 12-én délután a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban mutatkozott be a Török Sándor meseregénye alapján készült Kököjszi és Bobojsza. Az egyaránt gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadást Jankovics Anna állította színpadra, a fülbemászó dallamok és kedves szövegek Juhász Levente és Kováts Vera tollából születtek.

Szente Vajk, a teátrum főrendezője a premiert követően fel is hívta a figyelmet az új előadások, az ősbemutatók fontosságára. „Rendre hangsúlyozom, mennyire lényeges pontja a színházcsinálásnak, hogy új darabokat írjunk, amelyeket aztán közkinccsé tehetünk. Szerencsére erre lehetőségünk nyílt a tavalyi és a jelenlegi évadban is, ezúttal a Kököjszi és Bobojszával. Noha ezen a történeten a nálam idősebb korosztály is felnőtt már, az általunk színpadra vitt változat mégis a sajátunknak tekinthető. Úgy érzem, értéket viszünk tovább, egy egészen újfajta megfogalmazásban, és ez rendkívül fontos. Büszkén mondhatom, van okunk a vállveregetésre, hiszen ahogy számos esetben kiemeltem, valóban komolyan vesszük a gyermekelőadásokat, ennek megfelelően pedig nagy munkát fordítunk minden apró részletre, így többek között arra, hogy szemet gyönyörködtető díszletünk és jelmezeink legyenek” – fogalmazott, majd hozzátette: előadásról előadásra érdemes lesz figyelni a közönséget, akik bár többségében tíz éven aluliak, mégis hozzáértő kritikusnak számítanak ebben a műfajban.

Fotók: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

A főrendező ezt követően köszöntötte a darab zeneszerző-szövegíró párosát, a Kőszívű musical dalait jegyző Juhász Leventét, valamint társát, Kováts Verát, érdekességképpen pedig kiemelte, Juhász Leventének ez volt egy héten belül a második premierje a kecskeméti teátrumban.

A fülbemászó dallamokért Jankovics Anna rendező is köszönetet mondott a fiatal szerzőpárosnak, majd hálát adott a vezetőségnek és a művészeknek, amiért egy ilyen kellemes és kreatív munkafolyamat részévé válhatott általuk. Elárulta, a csapat már a 2021/22-es évad végén elkezdte a próbákat, a bemutató előtt csupán néhány napjuk volt a felkészülésre. „Érdekes és kesze-kusza próbafolyamat volt ez, de én már májusban azt éreztem, hogy mindenkiben ott a motiváció és a kedv. Már akkor szerették ezt az előadást, amikor elkezdtük, és számomra ez nagyon megható. Így én is magabiztosan és boldogan éltem meg ezt az időszakot” – idézte fel a rendező.

„Figyeltem a gyerekeket a premieren és úgy érzem, ez egy különleges és élményteli játék lesz számunkra és számukra is. Kívánom nektek, hogy sok felhőtlen pillanatot éljetek át a darab által. Ne feledjétek: a jelszó mindig a játékkedv és a pontosság” – intézte gondolatait a társulat felé a mindig bohókás és vidám, önmaga elmondása alapján is gyermeklelkű Jankovics Anna.

Az általa színpadra álmodott 70 perces színes, ötletgazdag, zenés előadás, amely Török Sándor meseregénye alapján készült tehát október 12-től látható a Kecskeméti Nemzeti Színházban. Kököjszi szerepében Szabó Dorottyát, Bobojszaként pedig Sirkó Lászlót láthatja a lelkes kis közönség, míg a Szent Kristóf hajón a manókkal utazó gyermeket, Andrist Varga-Huszti Máté alakítja. A további szerepekben Danyi Judit, Szegvári Júlia, Hegedűs Zoltán, Pál Attila, Monos M. Franciska, Németh-Nagy Johanna, Kelemen Örs, illetve Németh Márton. A koreográfiát Szegvári Júliának, a zenei segítséget Iván Sárának köszönhetjük.

Bővebb információ az előadásról a színház honlapján olvasható.

 

 

KecskemétKecskeméti Katona József Színházszínház