2024.06.13, Csütörtök
Előadássorozattal és minitárlatokkal csatlakozik a kecskeméti egyetem a Petőfi-emlékévhez

Előadássorozattal és minitárlatokkal csatlakozik a kecskeméti egyetem a Petőfi-emlékévhez

MTI

2022.10.19. 15:26

Az irodalmi esteken szakmai előadók vagy vendégművészek Petőfi Sándor életművét mutatják be más-más nézőpontból.

Hirdetés

Előadássorozattal és a Petőfi-hagyaték ritkán, vagy korábban be nem mutatott darabjait felvonultató minitárlatokkal kapcsolódik a kecskeméti Neumann János Egyetem a Petőfi-emlékévhez - közölték a szervezők.

A tájékoztatás szerint a 2022 októberében elinduló, Petőfi értelmezések a 21. században - változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című sorozat havonta jelentkezik új tartalommal.

Az irodalmi esteken szakmai előadók vagy vendégművészek Petőfi Sándor életművét mutatják be más-más nézőpontból. Az előadásokhoz az alkalomra szóló - a költő életművével kapcsolatos ritkaságokat, érdekességeket felvonultató - minitárlatok is kapcsolódnak majd.

Az októberi, nyitó alkalomra a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára gazdag Petőfi-gyűjteményének számos darabját bocsátotta rendelkezésükre: korabeli megyetérképet, verskéziratot, első kiadást, eredeti képeket a Pesti Divatlap című korabeli hetilapból, ahol a költő legtöbb versét publikálta, továbbá az év elején megtalált, a közönség számára eddig ismeretlen, Mit kíván a magyar nemzet című nyomtatvány közvetlenül a megjelenése után Kecskemétre került első példányát.

Minden további alkalommal számos érdekességet, ritkán, vagy korábban be nem mutatott darabot állítanak majd ki a költő hagyatékából: első kiadásokat, idegen nyelvű Petőfi-kiadásokat, kisnyomtatványokat, metszeteket.

Az estek első vendége Sudár Annamária előadóművész, aki Isteni Sandrim! című összeállításával érkezik Kecskemétre.

A minitárlatokkal kísért előadássorozat következő alkalmán, novemberben a vendég Lipthay Endre, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Kézirattárának munkatársa, tudományos kutatója lesz, aki A sokszínű Petőfi. Hagyaték az OSZK-ban címmel mutatja be a nemzeti könyvtár Petőfi-kincseit, odakerülésük fordulatos történetét, sorsukat.

Az idei utolsó, decemberi est Petőfi és Arany kapcsolatáról, a következő évben pedig Szendrey Júliáról, valamint a Nemzeti Dal történetéről hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők a téma neves kutatóitól. A témákat minden alkalommal egy-egy tárlat is kíséri.

KecskemétNeumann János Egyetem