2024.03.28, Csütörtök
Csillagászati távcsövön keresztül nézhetik meg az érdeklődők a részleges napfogyatkozást Kecskeméten
Illusztráció: Pixabay

Csillagászati távcsövön keresztül nézhetik meg az érdeklődők a részleges napfogyatkozást Kecskeméten

Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

2022.10.20. 12:20

A jelenség Kecskemétről nézve 11:18-kor kezdődik, ekkor kezd a Hold a Nap elé menni, egyre nagyobb területet kitakarva belőle.

Hirdetés

Az idei év egyik leglátványosabb csillagászati jelenségét távcsőből szemlélhetik meg, akik eljönnek 2022. október 25-én a Tudomány és Művészetek Háza elé - olvasható a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat közleményében.

A Bács-Kiskun Megyei TIT és a Kecskeméti Planetárium távcsöves bemutatót tart 11:00 – 14:00 óra között.

A résztvevők speciális naptávcsövek segítségével nézhetik meg központi csillagunk felszínét és a napfogyatkozást. A bemutatót csak derült időben tudják megtartani.

A jelenség Kecskemétről nézve 11:18-kor kezdődik, ekkor kezd a Hold a Nap elé menni, egyre nagyobb területet kitakarva belőle.  A fogyatkozás maximuma 12:26-kor következik be, ekkor több mint 30%-át fogja a Hold eltakarni csillagunknak, mely 13:34-ig tart, ekkor tűnik el teljesen mellékbolygónk korongja a Nap elől. 

Érdekesség, hogy ez a fogyatkozást mindenhol (ahonnan látszik) csak részlegesnek lehet majd csak megfigyelni, bár Oroszország északi és középső részén a szerencsésebbek több mint 80%-os kitakarást látnak majd. 

A bemutatót Szűcs László a Planetárium igazgatója vezeti.

KecskemétBács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnapfogyatkozás