2024.04.25, Csütörtök
Öt ország száz zenésze lép színpadra a kecskeméti Jazzfőváros fesztiválon
Illusztráció: Pixabay

Öt ország száz zenésze lép színpadra a kecskeméti Jazzfőváros fesztiválon

MTI

2022.08.01. 13:27

A rendezvénysorozat legnagyobb kuriózuma a svéd Carling Family, a család tagjai három generáción át, mintegy negyven éve játszanak dzsesszt.

Hirdetés

Négy nap alatt öt ország mintegy száz zenésze lép színpadra az augusztus 4. és 7. között zajló hatodik kecskeméti Jazzfőváros szabadtéri családi fesztiválon - mondta el Ittzés Tamás fesztiváligazgató.

Az ötletgazda, egyben a fesztivál házigazdája, a Bohém Ragtime Jazz Band zenekarvezetője kiemelte: a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban megrendezett fesztivál zenei kínálatában lesz minden, ami a táncolható tradicionális dzsesszbe belefér: ragtime, blues, dixieland, New Orleans jazz, Harlem stride, swing, boogie-woogie, rock'n'roll, sőt egy kicsi soul és funky is.

A programokat sorolva elmondta: a hatodik Jazzfőváros fesztivál csütörtöki, nulladik napja egy bevezető, ingyenes swing táncparti lesz. Ekkor adnak számot a kiváló magyar, illetve külföldi tanárok, valamint több mint hatvan gyermek részvételével, második alkalommal meghirdetett dzsessztábor lakói a tanultakról. Továbbá ezen a napon lép színpadra először a Londonban alakult Shirt Tail Stompers csapata is, amely gyakran játszik nemzetközi összeállításban, és különösen népszerű a swingtáncosok körében.

A rendezvénysorozat legnagyobb kuriózumának a svéd Carling Familyt nevezte Ittzés Tamás. A család tagjai három generáción át, mintegy negyven éve játszanak dzsesszt. A leghíresebb a családban Gunhild Carling, aki gyakorlatilag minden hangszeren játszik, egyszerre akár három trombitán is. Koncertjei felérnek egy show-műsorral, ugyanis nemcsak zenél, énekel, sztepptáncol, de különféle cirkuszi mutatványokra is képes.

Újra a fesztivál fellépői között lesz Luca Filastro fiatal olasz virtuóz zongorista, de látható lesz Ari & Simon is, a többszörös világbajnok swingtáncpáros Barcelonából - sorolta.

A hazai zenekarok közül a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band mellett jön a Hot Jazz Band, a PapaJazz, a Grunting Pigs, de fellép a fesztivál műsorvezetőjeként is jelenlévő Freddie triója, valamint a kecskeméti, tíztagú SoulBlaster is. A női énekesek vonalát Micheller Myrtill (Swinguistique), Bolba Éva (Jazzterlánc), Pleszkán Écska, valamint a Vintage Dolls képviselik.

A zene mellett a szervezők különleges programokkal is várják a közönséget: csütörtökön Oh Yeah Ordibálóverseny lesz Guinness-csúcskísérlettel, pénteken veteránautós felvonulás, szombaton hangszerekkel a kézben kell futniuk a zenés váltófutáson résztvevőknek, de lesz fáklyás-zenés sárkányhajózás is a foci-, kosár- és strandröplabda-kupa mellett.

Szintén szombaton tartják a Köztünk élő bajnokok című kerekasztal-beszélgetést, amelynek vendége lesz Halápi Sándor velocipéd világbajnok, Ivkovics Sztojan a magyar kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovicsné Béres Tímea magyar bajnok, Euroliga-győztes kosárlabdázó és Szabó-Székely Lilla négyszeres Európa-bajnok, világjátékok-győztes uszonyosúszó.

Vasárnap a kerékpárosoknak kedveznek, lesz váltóverseny és bringás játszópark, amely nemcsak a gyerekeknek jelent majd izgalmas kalandot. Emellett arcfestéssel, labirintuspályával, célbarúgó és kosárdobó versennyel is várják a szórakozni és sportolni vágyókat.

Mindhárom napon lesz veteránjármű bemutató, és vasárnap az oldtimerek, velocipedek egy részét ki is lehet próbálni. Emellett minden nap lesz tánctanítás kezdőknek: hét magyar swingtánc-iskola összefogásában a charleston, a sztepp, a lindy hop és a shim-sham alaplépéseivel ismerkedhetnek az érdeklődők avatott tanárok vezetésével.

Fesztiválkarszalaggal a strand ingyenesen használható. A későn érkezők pénteken és szombaton 21 óra után, vasárnap 13 óra után a helyszínen féláron megváltható napijeggyel hallgathatják meg a koncerteket, a 14 éven aluliak pedig ingyenesen vehetnek részt az egész fesztiválon.

További részletek a www.jazzfovaros.hu oldalon olvashatók.

KecskemétJAZZFŐVÁROSJazzfőváros fesztiválBohém Ragtime Jazz BandKecskemét