2024.04.20, Szombat
Több mint 35 ezren látták a kecskeméti Ciróka Bábszínház mintegy 430 előadását
Illusztráció: Pixabay

Több mint 35 ezren látták a kecskeméti Ciróka Bábszínház mintegy 430 előadását

MTI

2022.07.02. 10:00

a 2022/23-as évad kínálatában öt új bemutató mellett számos hazai és külföldi vendégelőadás kap majd helyet.

Hirdetés

Több mint 35 ezren látták a hivatásossá válásának 35. évét ünneplő kecskeméti Ciróka Bábszínház összesen 433 előadását a most záruló évadban.

Kiszely Ágnes, a teátrum igazgatója elmondta: a bábszínház huszonhét tagú társulata összesen kilenc bemutatót tartott a 2021/22-es évadban. Az előadások mellett kiemelt szerepük volt az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó Mikuláskuckó interaktív előadásoknak és azoknak a közösségformáló eseményeknek, amelyek a családokat, illetve a kistelepüléseket célozták meg.

A Lázár Ervin program keretében idén 2170 első osztályoshoz jutott el Vitéz László a Ciróka tolmácsolásában. A színház Címzett: Anyegin című osztálytermi előadása során helyi és vidéki középiskolás diákok vitathatták meg nézeteiket a barátság-szerelem témakörben. Az ugyancsak középiskolásoknak készült, háromszemélyes Hamlet bekerült a X. Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramjába.

Az évad zárásaként rendezték meg a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját. A kétévente megtartott programsorozat tizenötödik alkalommal várta a szakma képviselőit Kecskeméten. A társulat itt mutatta be frissen készült, Barguzin - lehullt csillag fénye című első felnőttelőadását.

A több mint 400 résztvevőt számláló, harmincéves, országos méretű rendezvény, és az azt követő Múzeumok éjszakája méltó lezárása volt a Ciróka rendkívüli évadjának - hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Kiszely Ágnes kiemelte: a 2022/23-as évad kínálatában öt új bemutató mellett számos hazai és külföldi vendégelőadás kap majd helyet. Az új évadot a Nap és Hold című produkció nyitja meg Kovács Domokos rendezésében. A főként mozgásra épülő előadás izgalmas, új kihívás lesz - tette hozzá.

Október közepétől láthatja a közönség a Barguzin - lehullt csillag fénye című darabot. Ugyancsak ősszel újra műsorra tűzik a nagysikerű Titoktündér előadást, amely néhány évvel ezelőtt a Budaörsi Latinovits Színház és a Ciróka közös produkciójaként jött létre. A Beck Andrea azonos című meséje alapján készült előadást óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánlják.

Ezt követi majd a Devecseri Gábor jól ismert verseire épülő Állatkerti útmutató, amelyben három fiatal pályakezdő színészük - Darvas Emőke, Horgas Ráhel és Szekeres Máté - áll majd színpadra.

Az ünnepvárás jegyében december elejétől karácsonyig ismét várja majd látogatóit a népszerű Mikuláskuckó. Az adventi időszakban pedig a sokak által kedvelt, meghitt, József mondá Máriának című betlehemes játékukkal hangolódhatnak nézőik a karácsonyra.

Az évad második felében Egyszemke, Kétszemke, Háromszemke címmel Fodor Orsolya frissen végzett bábrendező állít színpadra egy izgalmas produkciót az iskolás korosztály számára.

A Petőfi-emlékév keretében továbbra is műsoron marad a februárban bemutatott, nagy népszerűségnek örvendő János Vitéz-előadásuk. Az évad végén pedig egy újabb ifjúsági darabot mutatnak majd be: Alfred Jarry Übü király című műve Veres András rendezésében lesz látható a Ciróka színpadán.

Az új bemutatók mellett repertoáron maradnak a 4 éven aluliakat megszólító babaelőadásaik is, októberben pedig új évaddal indul a Pestiek a Budai utczában elnevezésű sorozatuk, amelyet 2004-ben azért hívtak életre, hogy színesítse a város felnőtteknek szóló programkínálatát.

Szeptembertől újra várják a jelentkezőket színjátszó csoportjukba, és reményeik szerint újra látogathatják majd előadásaikkal a kórház gyermekosztályát is - tette hozzá a bábszínház igazgatója.

KecskemétCiróka Bábszínházkultura