2024.04.18, Csütörtök
Passiójáték, kiállítás, hangszerbemutató, táncszínház és táncház a kecskeméti pünkösdi családi napon
Kép: wikipedia.org

Passiójáték, kiállítás, hangszerbemutató, táncszínház és táncház a kecskeméti pünkösdi családi napon

MTI

2022.06.04. 10:59

Keresztény művészeti kiállítás, táncszínház és táncház, versmondó találkozó, hangszerbemutató, illetve koncert is szerepel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház pünkösdi családi napi programjai között, de megelevenedik Krisztus szenvedéstörténete is június 3-án és 4-én Kecskeméten.

Hirdetés

A szervezők tájékoztatása szerint június 10-éig látogatható a kecskeméti teátrumban a Piros vérrel virágozik, Szentlélekkel illatozik című tárlat. A Kecskeméti Katona József Múzeum Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz kapcsolódó, jelenleg 520 tételt számláló speciális gyűjteményi egységéből 2005 és 2020 között országszerte már 15 kiállítás valósult meg. A színházban most látható tematikus válogatásban a képző- és iparművészet szinte minden ága képviselteti magát.

A több mint harminc alkotó mintegy negyven művét felvonultató kiállításhoz ingyenes tárlatvezetést is tartanak június 3-án. A kiállításhoz kapcsolódva egy vetített képes művészettörténeti előadással is várják az érdeklődőket, Keresztre feszítés, stációk, passiójátékok a késő középkori művészetben címen, Gyergyádesz László művészettörténész vezetésével szintén június 3-án.

A családi napok keretében mutatják be a teátrumban a Kecskeméti Táncegyüttes Az Alföld - "Itt születtem én." című táncszínházi előadását június 4-én. A műsort Petőfi Sándor Az Alföld című verse ihlette, vezérszálát mégis az Alku című költeménye formálta, amelynek köszönhetően egy csokorba foglalták az itt élő parasztság, polgárság és betelepült népcsoportok kultúráját, értékteremtő és értékőrző világát Bodrogköztől Vajdaságig. A darabban megjelenik a pásztorok és a betyárok világa, az ifjúság szerelmi játékai és a parasztpolgárság "tánczmulatsága".

A Szentháromság piarista plébániatemplomban mutatják be június 3-án és 4-én az évek óta sikerrel játszott Újvilág Passió című előadást. Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az evangéliumra támaszkodik.

A szerzők ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasználtak, hogy a mindenki által közismert történetet új köntösbe bújtathassák. Az előadás magyar szerzetesek történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét: a szeretetet.

Pünkösdi versmondó találkozót rendeznek június 3-án a Kelemen László Kamaraszínházban. A rendezvényre középiskolásokat várnak, akiknek a szakmai zsűri előtt egy "istenes verset" kell elmondaniuk. A résztvevők egyéni értékelést kapnak, a legkiemelkedőbbek pedig nyereményben részesülnek.

Családok jelentkezését várják a közös zenélés élményét is megismertető interaktív hangszerbemutatóra június 4-én a Leskowsky Hangszergyűjteménybe.     Az egyházi könnyűzene dallamait ismertetik meg a Barátok Együttes tagjai június 3-án. A tizenkét fős zenekar előadását a Barátok temploma kertjében élvezhetik az érdeklődők. 

A pünkösdi családi napok programsorozat a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban június 4-én táncházzal zárul.     További részletek a www.kecskemetinemzeti.hu oldalon olvashatók.

KecskemétKecskeméti Katona József Színházpünkösdprogramokszínház