2024.04.23, Kedd
Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten
Illusztráció: pixabay.com

Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten

MTI

2022.03.21. 16:01

A fiatalok szakmai beszélgetéseken és műhelymunkákon is részt vehetnek, az egyes előadások pedig a színházszerető közönség számára is nyitottak.

Hirdetés

Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten március 22. és 26. között, tizenharmadik alkalommal - közölte Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója az MTI-vel.

A teátrum direktora hangsúlyozta: a SZÍN-TÁR nem csak színészképző intézmények osztályainak találkozója, hiszen a fiatalok szakmai beszélgetéseken és műhelymunkákon is részt vehetnek, az egyes előadások pedig a színházszerető közönség számára is nyitottak. Ráadásul a kecskeméti színház már több alkalommal kötött szerződést - akár csak egy-egy darabra - itt felfedezett fiatal tehetségekkel - tette hozzá.
A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében zajló SZÍN-TÁR öt napja alatt nyolc előadással készülnek a szervezők.

A Ruszt József Stúdiószínházban lesz látható Pass Andrea rendezésében a Színház és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínészosztályának az Itt egy lány elásta magát (és így nézzétek)! című előadása. A negyedéves színészosztály Tarnóczi Jakab rendezésében pedig Henrik Ibsen három családdrámáját játssza majd.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészosztálya Hétötöd címmel kortárs magyar novellaadaptációkkal, egy Agatha Christie-történet, továbbá egy fiktív naplóregény feldolgozásával érkezik.
A Pesti Magyar Akadémia egy Gogol klasszikust választott. Perényi Balázs rendezésében A revizort vitték színre.

A Kelemen László Kamaraszínház ad otthont a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészosztályának Félelemkeresők címet viselő mozgásszínházi produkciójának. A darabot, amelyet a Grimm testvérek meséi inspiráltak Balázs Zoltán rendezte.

A Pécsi Nemzeti Színház és a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszék negyedéves színművész szakos hallgatói Kéri Kitty rendezésében John Michael Tebelak és Stephen Schwartz Godspell című musicaljével, valamint Lars von Trier 1996-os kultuszfilmjével, a Hullámtörés színpadi változatával érkeznek, amelyet Guelmino Sándor rendezésében láthat majd a közönség.

A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar harmadéves színészosztálya Kozma Gábor Viktor rendezővel Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című, sokszínű darabját állították színpadra.

A SZÍN-TÁR előadásait kiegészíti négy szakmai beszélgetés, Pass Andrea rendező workshopja, illetve Petőfi Sándor egyetlen teljes szöveggel fennmaradt, Tigris és hiéna című színpadi művének nyilvános olvasópróbája. A találkozón továbbá idén is kiosztják a legjobb előadásért járó díjat.

Kecskemétszínészhallgató