2024.04.19, Péntek
Kecskeméten is fejlesztik az egynapos sebészi részleget
Illusztráció/pexels.com

Kecskeméten is fejlesztik az egynapos sebészi részleget

mti

2022.02.14. 16:56

A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeként lerövidülhet a kórházban eltöltött idő.

Hirdetés

Országszerte korszerűsítik az egynapos sebészeti részlegeket összesen mintegy 11,5 milliárd forintból – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság.

A napokban már megkezdte a működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két egynapos sebészeti részlege, Nyíregyházán és Mátészalkán. A két várossal együtt összesen 11 helyen valósultak meg fejlesztések: Győrben, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Baján, Szolnokon, Tatabányán, Sopronban, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A további érintett helyszíneken - Kecskeméten, Veszprémben, Miskolcon és Kaposváron - várhatóan 2022 júliusáig fejeződik be az egynapos sebészetek kialakítása.

17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részleget alakítanak ki. A projektben kidolgozták az egynapos sebészet betegút-ellátásszervezési és szakmai ellátásszervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és műszerfejlesztést hajtanak végre. Ennek eredményeként lerövidülhet a kórházban eltöltött idő.

Az orvostechnikai eszközök beszerzése tekintetében eddig összesen csaknem bruttó 5 milliárd forint értékben műtői eszközök, sebészeti kéziműszerek, sebészeti motorok, műtői mobíliák (bútorzat), műtői röntgen-képalkotó eszközök, szemészeti eszközök, aneszteziológiai és diagnosztikai eszközök, valamint laparoszkópos tornyok, artroszkópos berendezések és endoszkópos eszközök beszerzése és kiszállítása történt meg országosan.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

KecskemétKecskemétkórházfejlesztésegynapos sebészet