2024.04.25, Csütörtök
Kecskemétre érkezett a fotókból álló vándorkiállítás
Kép: illusztráció, unsplash.com

Kecskemétre érkezett a fotókból álló vándorkiállítás

Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

2022.01.05. 09:00

„Együtt. Újra.” – A civil közösségi élet újraindulásának bemutatása fiatal szemmel címen hirdetett fotópályázatot a Nemzeti Ifjúsági Tanács azzal a céllal, hogy a civil szervezetek bemutassák programjaik és a közösségi élet újraindulását. Az őszi eredményhirdetést követően egy országjáró tárlatot indítottak útnak.

Hirdetés

A 20 legjobb pályaműből álló kiállítás január 5. és 11. között tekinthető meg Kecskeméten a Malom Központ III. emeletén a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezésében. 2021. január 05-én 17:00 órakor Daróczi Csaba, fotóművész, mint a fotópályázat zsűrijének elnöke nyitotta meg a kiállítást.

A kiállításon 1 Bács-Kiskun megyei döntős szerepel, Jánoshalmáról Török Leonetta Kiara. A Határtalan játék című fotója a jánoshalmi Társasjáték Olimpián készült 2021 szeptemberében. Egy versenyző több társasjátékkal is játszhatott (nevezhetett) a versenyen. A fotós a „Csaló molyokat” és a „Ticket tor ide” játékokat választotta. A rendezvényben az volt a legjobb, hogy a különböző korosztályok megtalálták a közös érdeklődési kört. Ezáltal minden résztvevő felhőtlenül jól érezhette magát, olyannyira, hogy a mérkőzés után több óra hosszán kersztül folytak egymás után az újabb és újabb körök. Az esemény végén mindenki boldogan és élményekkel tele távozhatott.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács fotópályázatot hirdetett, amelynek célja programjainak és a közösségi élet újraindulásának bemutatása.

 

Plakát:  Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

 

A 2020 márciusa óta mindannyiunk életét befolyásoló koronavírus-járvány a civil szektor működését, illetve a szervezetek által megvalósított programok és rendezvények lebonyolítását is nagymértékben megnehezítette. Az utóbbi hónapokban azonban az online térből végre mindenki visszaköltözhetett az offline világba, újra személyes keretek között megtartva az elmaradt vagy a nyári időszakra tervezett eseményeket. A formális és az informális közösségek újraindulása ismét megmutatta, hogy mekkora összetartó és értékteremtő ereje van a civil szektornak.

A nyilvános fotópályázat célja az volt, hogy ezeket az értékeket, az újraindult programok változatosságát, azok legszebb pillanatait a résztvevők szemével és kameráin keresztül mutassa meg a nagyközönségnek, valamint hogy a fényképek segítségével láttassa, milyen sokszínű és izgalmas tevékenységet folytatnak ma hazánkban és a határon túl a civil szervezetek és a fiatal közösségek.

A részvételhez csak néhány feltételnek kellet megfelelnie a pályázónak: 18 és 35 év közötti - valamely civil szervezethez kötődő (pl. civil szervezetnél önkéntes, tag, segítő stb. ) - magánszemélyként nyújthatott be egy fényképet. Képeket 5 fős zsűri értékelte két lépésben: a legjobb 20 pályamű kiválasztás után - melyekről közönségszavazás indult a Nemzeti Ifjúsági Tanács Facebook oldalán - az első három helyezettet pénzjutalommal díjazta.

Jelen kiállítás a közönségszavazáson is részt vett legjobb 20 pályaművet mutatja meg a 2021 október és 2022 március között zajló országos vándorkiállításon.

A Miniszterelnökség együttműködésével és támogatásával indított nyilvános fotópályázatra 2021. július 26-tól szeptember 19. éjfélig lehetett jelentkezni egy fotó benyújtásával, mely a pályázó szerint a leginkább tükrözi a hazai, vagy a határon túli civil közösségi élet újraindulását.

Az itt kiállított, valamint az azonos címet viselő albumba bemutatott pályaművek megismételhetetlen pillanatot örökített meg: a történetek szereplőinek várva várt élményekben lehetett végre részük. Együtt. Újra.
 

Forrás: Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokos Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület nevében:
Molnár Elvira

KecskemétKecskemétfotópályázatkiállításBács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató KözpontMalom Központ