2024.03.29, Péntek
Eredményes volt a kecskeméti Pályaorientációs Rendezvénysorozat
Fotók: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, illusztráció: pixabay.com

Eredményes volt a kecskeméti Pályaorientációs Rendezvénysorozat

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2021.12.08. 11:13

A programsorozat első állomása a Kecskeméti Szakképzési Centrummal közösen szervezett #tanuljszakmát- „Jövőd a tét!” Pályaorientációs Rendezvény volt Kecskeméten 2021. október 1-én melynek a Messzi István Sportcsarnok adott otthont.

Hirdetés

Az eseményt Pölöskei Gáborné az ITM szakképzésért felelős államtitkára nyitotta meg, majd Kovács Ernő kormánymegbízott, valamint Leviczky Cirill (KSZC) kancellár köszöntötte a fiatalokat és hívta fel a figyelmet a pályaválasztás fontosságára - számolt be róla a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.

A rendezvények színvonalát és látogatottságát tekintve, a bajai és kiskőrösi szakképzési centrumokkal is eredményes volt az együttműködés, Baján a Sugó Parti, Szakma Parti – „Jövőd a tét!” nevet kapta az esemény.

 

A pályaorientációs sorozat tervezésénél elsődleges cél volt - COVID járványügyi szabályokat figyelembe véve – hogy minél szélesebb körben tudjuk megszólítani az érintett korosztályt, ennek megfelelően ingyenes utaztatást biztosítottunk a vidéki iskolák részére. Nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy elkerüljük a rendezvényeken a zsúfoltságot, az elmúlt évekhez hasonlóan bevezettük az időpontra vonatkozó előzetes regisztrációt és az adott időpontra szóló látogatottsági limitet.

Célkitűzések között szerepelt, a szakképzés és a benne rejlő karrierlehetőségek népszerűsítése a 7-8. osztályos korosztály körében. Célunk a Szakképzési Centrummal közösen, a szakképzés új, átalakított rendszerének megismertetése, ezzel együtt a megyei szakképzési lehetőségek ajánlása. Emellett figyelmet fordítunk az térség meghatározó vállalkozásainak bemutatására és az érdeklődő szülők célirányos tájékoztatására.

A Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály önálló „szigettel” jelent meg ahol a látogatók közvetlenül vehették igénybe szolgáltatásainkat és játékos vetélkedőkön, kvízjátékkal ismerkedhetnek meg szakmákkal.

A szakképzési centrum iskoláiban, 20 ágazatban több mint 80 szakmát lehet tanulni.
A kiállítói standokon a legtöbb ágazat bemutatkozott: ki lehetett próbálni a különböző technológiai folyamatokat demonstráló szimulátorokat, a csempemozaik készítésétől az újraélesztésen át a virágkötészetig számos szakmákhoz kapcsolódó tevekénység megismerésére volt lehetőség.
A selfieboxban a szakmákra jellemző tárgyakkal, munkaeszközökkel készíthet mindenki fotót önmagáról.
Kecskeméten a sportcsarnok előtti parkolóban is volt látnivaló: honvédségi jármű, kamion, traktor, mentő, rendőr és tűzoltóautó, busz várta az érdeklődőket.
 

Több mint 4500 érdeklődő látogatott el a rendezvényre

A Kormányhivatal és a Szakképzési Centrumok közös szervezésében lezajlott rendezvényeken a látogatók száma meghaladta a 4500 főt (Kecskemét 3084 fő, Baja 973 fő és Kiskőrös 478 fő)

A Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkatársai a Kereskedelmi és Iparkamarával közösen, október és november hónapban, a járásainkban Pályaválasztási Roadshow-t szerveztek azon tanintézmények részére, akiknek nem volt lehetőségük részt venni a korábban említett három eseményen.

A roadshow állomásain (Tiszakécske, Kiskunfélegyháza, Soltvadkert, Kiskunmajsa, Kiskunhalas, Kalocsa, Jánoshalma és Solt) 100-140 főt fogadtunk helyszínenként megbontva, szervezetten és ütemezetten előzetes regisztráció alapján óránként maximum 40 fő részvételével.

A kisebb létszámnak köszönhetően a hangsúly az egyéni tájékoztatásra és a közvetlen, személyre szóló orientációra fókuszált, mélyebb hatás elérve a célcsoportban.

Kamara munkatársai tájékoztatták a tanulókat a szakképzési lehetőségekről, valamint itt is lehetőség volt szakma szimulátorokat kipróbálni. Standjainkon hasonlóan a korábbi rendezvényekhez, játékos vetélkedők formájában ismerkedhettek az ágazatokkal és a hozzájuk kapcsolódó szakmákkal, emellett érdeklődési irányok kérdőívet töltöttek ki a pályaválasztás előtt álló tanulók.
 


A Mottó: Böngéssz! Informálódj! Válassz!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal az elmúlt évhez hasonlóan az online  (http://bkmkh.hu/szervezeti_egysegek/jovod_a_tet_2021/jovod_a_tet_2021) formájában is lehetőséget biztosít a tájékozódásra.

Az élő helyszínek, izgalmas standok helyett a honlapunkon lehet ismerkedni azokkal az iskolákkal, akik beküldték hozzánk felvételi tájékoztatójukat, képeiket, valamint szakma- és iskola bemutató filmjeiket.
A „Suli kereső” menüpontban a „Válasszon iskolát” legördülő menüpontjában találhatóak az adatlapjukat beküldő tanintézmények. Lehetőség van a „Válasszon települést” menüpontban megjelölni a keresett várost, majd a „Válasszon iskolát” legördülő menüben jelennek meg az adott helységben található iskolák.
A galériák, bemutatkozások, felvételi tájékoztatók és kisfilmek közelebb visznek a döntésedhez, a „Suli kereső” pedig „útbaigazít”.

Összefoglalva a látogatottság, és a visszajelzések alapján elmondható, hogy a Kormányhivatal, három pilléren alapuló pályaorientációs programsorozata - a szakképzési centrumokkal közösen szervezett nagyobb létszámú pályaorientációs események, valamint a pályaválasztási roadshow és nem utolsó sorban a „Jövőd a tét!” online felület – sikeresen megvalósult.

KecskemétBács-Kiskun Megyei Kormányhivatalpályaorientációrendezvény