2024.04.22, Hétfő
Kamarakiállítás nyílt az idén 125 éves kecskeméti színházban
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Kamarakiállítás nyílt az idén 125 éves kecskeméti színházban

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

2021.10.19. 16:04

Rendhagyó színháztörténeti kiállítással készült a Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amelyet október 14-én, a teátrum 125. születésnapján nyitottak meg.

Hirdetés

A páholysoron Gajdó Tamás “Jászai Mari mint Gertrudis” című gyűjtése látható. Ennek apropója, hogy 1896. október 14-én a színház nyitó előadása Katona József Bánk bán című drámája volt, amelyben Gertrudis szerepét Jászai Mari alakította.

A Millennium építészete a színházak esetében is meghatározó korszak, amelynek egyik ékes bizonyítéka a kecskeméti teátrum, a Fellner és Helmer tervezőiroda remeke. A kiállítást végigjárva bepillantást nyerhetünk ebbe a korszakba. A nézőtéri büfében ugyanis Ludmann Mihály kiállítási anyaga tekinthető meg “Helmer és Fellner, a színházépítők” címmel. A tárlat végigvezet bennünket a legendás tervezőpáros magyarországi munkásságán.

Láthatnak továbbá részleteket a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 125 éves történetéből.

A kiállítás megálmodója dr. Fekete István, a Magyar Művészeti Akadémia Tagozati Titkárságának osztályvezetője. A kamarakiállítás egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, hiszen 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetők lesznek. Az utolsó állomás a 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház.

A kiállítást Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Nagy Viktor rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg.

“Színházunk a Millennium idején épült, amikor hasonlóan a mostani korszakhoz, a nagy építkezések korát élte az ország. A Millenniumtól számítjuk ezerévesnek ezt az országot, amihez képest a 125 év apró epizódnak tűnik. Emberi mércével mérve azonban hatalmas idő, emberöltők, generációk sora nőtt fel úgy, hogy Kecskeméten ez a ház otthona a nyelvnek, a magyarságot megtartó kultúrának, a színház csodájának.

Ma egy nagyszerű és dinamikusan fejlődő társulatnak és a színházszerető közönségnek jelent találkozási pontot, akik együtt játszanak estéről estére. Célunk, hogy a 125. évfordulón bebizonyítsuk – ahogy eddig mindig –, hogy a patina nem jelent avíttságot. A mögöttünk álló hagyomány érték, előttünk pedig kirobbanó tettvágy, megannyi lelkesedés és művészi ambíció áll” - hangzott el Cseke Péter ünnepi beszédében.

 

“Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy ezt a 125 éves hagyományt azzal a színvonallal, lelkesedéssel és szeretettel képviseljük és vigyük tovább, mint amilyennel tették ezt elődeink” - mondta el Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

 

“A kiállítással az MMA nemcsak az épületet megálmodó kecskeméti polgárok, illetve az építészek előtt tiszteleg, hanem az épületet lélekkel és művészettel megtöltő színművészek, rendezők, énekesek, koreográfusok, karmesterek, zenészek… előtt is, hiszen a 125 év alatt számtalanszor ment fel a függöny, tapsolt a közönség, sorra születtek a kiváló előadások és emlékezetes színészi alakítások” - tette hozzá Nagy Viktor.

 

A Kecskeméti Nemzeti Színház arra biztatja a nézőket, hogy érkezzenek a megszokottól hamarabb az előadásokra, hogy meg tudják tekinteni a többek közt festményekből és jelmezekből álló exkluzív tárlatot.

A kiállítás megtekinthető 2022. január 23-ig, a nagyszínházi előadások alkalmával.

KecskemétKecskeméti Katona József Nemzeti Színház