2024.03.03, Vasárnap
Átadták a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban kialakított új Skill-labort
Fotó: MTI/Bús Csaba

Átadták a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban kialakított új Skill-labort

MTI

2021.10.14. 09:00

Az új oktatólaborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is.

Hirdetés

Kulcskérdésnek nevezte az egészségügyi dolgozók képzését az emberi erőforrások minisztere szerdán a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban kialakított skill-labor átadásán, Kecskeméten. A kormány 13 milliárd forintot biztosít a projektre. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház beruházása mintegy 270 millió forintba került.

Kásler Miklós közölte: rengeteg új technológia születik, amelynek használatára fel kell készíteni az egészségügyben dolgozókat. Ez indokolta a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen, valamint a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházban a skill-laborhálózat kialakítását, amelyben élethű körülmények között gyakorolhatják az egészségügyi dolgozók a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat - mondta.

 

A laborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is

Svébis Mihály, az intézmény főigazgatója elmondta:

nagyjából 200 négyzetméteren alakították ki az oktatásra szolgáló skill-labort, amelyben műtőblokk, orvosi rendelő, operációs helyiség, szemináriumi előadó, kiszolgáló helyiségek és demonstrációs szobák találhatók.

Az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, például az újraélesztés, a perifériás érkanülálás élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el, de a laborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is - közölte.

A főigazgató elmondta: a projekthez tartozó elméleti képzéseket

  • a hólyagkatéterezés, az újraélesztés,
  • a perifériás vénabiztosítás
  • és az invazív-, illetve non-invazív lélegeztetés területén kezdték meg.

A fennmaradó 190 millió forintot további eszközök beszerzésére fordítják.

A labor legnagyobb előnye, hogy javul a betegbiztonság, mivel az egészségügyi dolgozók begyakorolják a betegeket megterhelő, egészségükre, állapotukra veszélyes beavatkozásokat

- mondta Svébis Mihály.

Salacz László országgyűlési képviselő közölte, hogy a koronavírus-járvány megerősítette az ilyen oktatólaborok kialakításának szükségességét és jelentőségét, Zombor Gábor parlamenti képviselő pedig örömét fejezte ki, hogy az új egységben valósághű körülmények között, korszerű eszközökkel gyakorolhatják a szakemberek a diagnosztikus, a terápiás és az életmentő beavatkozásokat.

KecskemétKecskemétorvostechnikai eszközökegészségügykutatáslabor