2024.03.29, Péntek
Megtartotta az idei évad első premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház
Kép: Kecskeméti Nemzeti Színház/Kaszner Nikolett

Megtartotta az idei évad első premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

Kecskeméti Nemzeti Színház

2021.09.27. 11:00

Az egyfelvonásos darabok bemutatóját a magyar dráma napján, 2021. szeptember 21-én tartotta a kecskeméti teátrum a Ruszt József Stúdiószínházban.

Hirdetés

A 100 éve született Karinthy Ferencre emlékezve a Gellérthegyi álmok és a Dunakanyar című drámák bemutatójával nyitotta meg 2021/22-es évadát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

Az egyfelvonásos darabok bemutatóját a magyar dráma napján, 2021. szeptember 21-én tartotta a kecskeméti teátrum a Ruszt József Stúdiószínházban.

“Azért nagyszerűen párosítható a két darab, mert a Gellérthegyi álmok 1945-ben játszódik, a Dunakanyar pedig a ‘60-as évek végén, a ‘70-es évek elején, tehát két külön nemzedéknek a férfi-nő kapcsolatait térképezhetjük fel”

- mondja Nagy Viktor rendező.

 

Kép: Kecskeméti Nemzeti Színház/Kaszner Nikolett - Gellérthegyi álmok

 

A világsikerré vált Gellérthegyi álmok Karinthy Ferenc legigazibb drámája. Az ostrom alatti Budapest romos gellérthegyi villája egyszerre a menekülés és a rettenet fészke. Hadbíróság és a faji törvények életveszélye fenyegeti az ide menekült fiatalokat. Körülfogja őket a félelem: félnek a becsapódó lövedékektől, s félnek egymástól. A kölcsönös gyanakvás és a kibontakozó szerelem kettős, ellentétes érzései állandó, vibráló feszültséget teremtenek; a darab mesteri módon szerkesztett, s dramaturgiája bravúros, a személyesség forrósága helyezi filozofikus távlatokba a történést. A történetet a Cseke-osztály frissen diplomázott színművészei, Szabó Dorottya és Varga-Huszti Máté keltik életre.

A Dunakanyar helyszíne egy presszó az országút szélén, valahol a Dunánál. Kora nyári este, hétköznap. Nő az órát nézi, nemsokára zárnia kell, mire Férfi benyit. Hamar kiderül, hogy a két idegen valójában egymás szomszédságában lakik. Hasonlóságaik és különbözőségeik okán szenvedélyes évődésbe kezdenek, s az együtt töltött este alatt egy élet lezajlik köztük. A szintén kétszereplős darabban Hajdú Melinda és Aradi Imre látható.

A gellérthegyi lakás és a Duna-parti presszó terveit Szendrényi Éva készítette, míg a jelmeztervező Rátkai Erzsébet volt.

A Gellérthegyi álmok és a Dunakanyar koprodukció a Karinthy Színházzal, 2022 januárjától a budapesti teátrum tűzi műsorra.

KecskemétKecskemétKecskeméti Katona József Színház