2024.03.19, Kedd
Megkezdődött a 20. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntője Kecskeméten
Illusztráció: pexels.com

Megkezdődött a 20. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntője Kecskeméten

MTI

2021.08.04. 12:26

A hétfőtől péntekig tartó tornán a pandémia miatt az egyetlen külföldi, Észtország csapata mellett Magyarország tizenhét alakulata vesz részt.

Hirdetés

Megkezdődött a tizennyolc csapat részvételével zajló 20. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntője Kecskeméten.

A torna megnyitó ünnepségén Kecskemét főterén Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára Szijjártó Péter tárcavezető nevében is köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy a minisztérium 600 ezer forinttal támogatja a sportrendezvényt.

A döntőt a világjárvány miatt tavaly nem tudták megtartani, ezért a jubileumi eseményt az idei évre halasztották. A hétfőtől péntekig tartó tornán a pandémia miatt az egyetlen külföldi, Észtország csapata mellett Magyarország tizenhét alakulata vesz részt. Az öt nap alatt csaknem hetven mérkőzést játszik le a gyermekotthonokban, állami gondoskodásban élő mintegy háromszázötven fiatal sportoló a Széktói Stadionban, ezúttal egy korcsoportban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályainak megfelelően.

A viadalon a győztesnek járó kupa mellett különdíjakat is kiosztanak a gólkirálynak, a legjobb játékosnak és kapusnak.   Az ünnepség keretében megemlékeztek az idén húszéves Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítványról is. Mint elhangzott, a szervezet két évtizede azért jött létre, hogy az országban működő gyermekotthonokban élőknek hasznos és tartalmas szabadidős tevékenységet nyújtson. Ennek a munkának minden évben kiemelkedő állomása a Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupája, amelyet huszadik alkalommal rendez meg idén az alapítvány. A munkához tíz éve a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is csatlakozott.

A kezdeményezés egybevág a szövetség szellemiségével, amely szerint "a sport - a győzelmen túl - nevelő hatással bír az ifjúság személyiségének fejlődésére". Az együttműködés eredményeként 2013-ban az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága a közös programot a "Legjobb Grassroots Projekt Aranyfokozatú díjával" ismerte el.

A 20. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntőjét hivatalosan Nyilasi Tibor hetvenszeres válogatott labdarúgó, az MLSZ elnökségi tagja nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy Magyarországon még mindig nagyon sokan szeretik a futballt, és hogy a két szervezet összefogásának köszönhetően kiváló körülmények között tudnak viadalon részt vevő fiatalok focizni.

KecskemétKecskemétGyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőlabdarúgás