2024.07.19, Péntek
Kecskeméti repülőnap - 120 ezer látogató követte a programokat szombaton és vasárnap
Illusztráció: unsplash.com

Kecskeméti repülőnap - 120 ezer látogató követte a programokat szombaton és vasárnap

MTI

2021.08.31. 16:45

A magyar és további tucatnyi nemzet légierőjének bemutatói mellett mindkét nap volt egy meglepetés elem is a programban, amikor egy helikopterből ugrott ki ejtőernyővel a Magyar Honvédség több vezetője is.

Vasárnap is csaknem 60 ezren voltak a nyolc év után megrendezett kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatón - számolt be róla a Honvédelmi Minisztérium vasárnap este.

Szombaton és vasárnap mintegy 120 ezer ember látogatott ki a Magyar Honvédség nagyszabású rendezvényére - tették hozzá.

A rendezvény végén a látogatók vasárnap is zökkenőmentesen tudták elhagyni a rendezvény helyszínét, a kijelölt parkolókat, a repülőtér környéki utak rövid időn belül jól járhatók voltak - közölte a HM.

Mint kifejtették: a bemutató a második nap is változatlan programokkal várta az érdeklőket már reggel 7 órától. A több mint 15 ország részvételével zajlott légibemutatók és haditechnikai kiállítások mellett a látogatók kiemelt figyelemmel kísérték többek között a szárazföldi eszközök dinamikus bemutatóit. A látogatók találkozhattak a Magyar Honvédség Sportszázadának olimpikonjaival, akik a tokiói élményeikről számoltak be.

Az egész napos statikus és dinamikus bemutatók, valamint a kiállítások mellett a gyermekek játékos feladatokkal ismerkedhettek meg a katonák mindennapjaival. A legtöbb fiatal látogatót vonzó helyszínek között volt akadálypálya, lézeres céllövészet, fizikai állapotfelmérés és VR lövészet is.

"A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szervezői ezúton is köszönik a látogatók együttműködését, türelmét, és azt, hogy jelenlétükkel 8 év után ismét megtisztelték a rendezvényt"

- fogalmazott közleményében a HM.

 

Bemutatták a Magyar honvédség legkorszerűbb eszközeit is

A rendezvény második napját is Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség Parancsnoka nyitotta meg. A honvédelmi miniszter a vasárnapi látogatóknak is köszönetet mondott, hogy érdeklődnek a katonák, a honvédelem ügye iránt. Kiemelte, hogy a legutóbbi kecskeméti repülőnap óta eltelt "hosszú 8 év alatt",

a Magyar Honvédség teljes átalakuláson ment keresztül, most mindenki láthatja milyen új korszerű eszközökkel szerelték fel a Magyar Honvédséget, s hogy azokat milyen mesterien kezelik a katonák.

A miniszter ismét felhívta a fiatalok figyelmét, hogy augusztus 31-ig még lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amely fél év szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpontot jelenthet a felsőfokú tanulmányokhoz. Ezalatt az idő alatt pedig meg is győződhetnek arról, hogy a honvédség mindenkinek ad lehetőséget, hogy megtalálja a számítását - jegyezte meg Benkő Tibor.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka - utalva az előző napi forgalmi torlódásokra - mindenkinek megköszönte, hogy kivárták a sort, a beléptetési procedúrát. A repülőnap és haditechnikai bemutató programjaival igyekeznek feledtetni, hogy milyen sokat kellett várni - tette hozzá az altábornagy.

 

Helikopterből ugrott ki a Honvédség parancsnoka

A szombaton és vasárnap az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison megrendezett nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató mindkét napján már reggel 7 óra előtt hosszú sorokban várták az emberek a kapunyitást. Sokan voltak továbbá a kecskeméti repülőbázis körüli térségben, akik az utak mentén, illetve a mezőn figyelték a légtérben zajló bemutatókat.

A magyar és további tucatnyi nemzet légierőjének bemutatói mellett mindkét nap volt egy meglepetés elem is a programban, amikor egy helikopterből ugrott ki ejtőernyővel a Magyar Honvédség több vezetője, köztük Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A rendezvényen bemutatták az új, magyar fejlesztésű kézifegyvercsaládot, meg lehetett tekinteni továbbá azt a Szojuz kabint is, amellyel az egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan tért vissza a világűrből.

Farkas Bertalan előadást is tartott a rendezvényen. Bár a korábbi előrejelzések alapján volt rá esély, a kétnapos rendezvény programjait az időjárás sem zavarta meg. Szombaton végig napsütésben lehetett élvezni a programokat, csak a nap legvégén érkezett némi csapadék. Vasárnap - bár többször borús volt az ég - a rendezvény zárásáig nem eredt el az eső.

Kecskemétkecskeméti RepülőbázisNemzetközi RepülőnaprendezvényHonvédelmi Minisztérium