2024.06.13, Csütörtök
Kanada lesz a 15. KAFF díszvendége
Illusztráció: pixabay.com

Kanada lesz a 15. KAFF díszvendége

MTI

2021.08.06. 08:53

Az érdeklődők megtudhatják, mi az a tűanimáció, láthatnak klasszikusokat, kortárs filmeket, női rendezők munkáit, valamint válogatást Norman McLaren műveiből.

Hirdetés

Kanada lesz a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díszvendége. Az augusztus 11. és 15. között zajló eseményen 30 ország 370 alkotását nézheti meg ingyenesen a közönség.

Az ötnapos rendezvény programját szakmai előadások, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka-koncert is színesíti - olvasható a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kanadai animációs film legpatinásabb intézménye a Kanadai Nemzeti Filmbizottság, azaz a National Film Board of Canada (NFB), amelynek égisze alatt a mai napig állami támogatással készülnek az egyedi animációs filmek. A 15. KAFF-on egy ötrészes filmösszeállítás idézi meg a stúdió több mint nyolcvanéves, rangos elismerésekben bővelkedő történetét. Az érdeklődők megtudhatják, mi az a tűanimáció, láthatnak klasszikusokat, kortárs filmeket, női rendezők munkáit, valamint válogatást Norman McLaren műveiből.

Augusztus 11-én 14 órakor a Hírös Agórában vetítik Tűmozik címmel az első blokkot, amelyben tűanimációval készült kisfilmek kaptak helyet, és a módszert bemutató dokumentumfilm is látható. Ennek a különleges eljárásnak a lényege, hogy megvilágított, speciális fehér vásznon készül, amelyet mintegy egymillió tű szúr át, a képi formákat és tónusokat a tűárnyékok váltakozó méretei nyomán keletkező árnyék rajzolja meg.

Augusztus 12-én 10 órakor a Hírös Agórában nyolc kanadai klasszikus alkotást láthat a közönség, köztük a magyar Földes Péter festőművész Éhség című filmjét, aki e projekt révén kapott meghívást az NFB műhelyébe. A harmadik blokk 11 óra 30 perckor hét női alkotó munkáját mutatja be. Ebben látható többek között a női filmesek úttörője, az alkotócsapat állandó tagjává vált amerikai Caroline Leaf Utca című filmje is.

A közleményben kiemelik: augusztus 14-én reggel 9 órakor az Otthon moziban hat kortárs alkotást vetítenek, amelyek szép példái a kanadai animáció azon sajátosságának, hogy az újszerű technikai és virtuóz formai kísérleteket humánus mondanivalóval ötvözik. Ebben a válogatásban lesz látható Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta az NFB égisze alatt készített, fotóalapú A hódítók című pixillációs filmje.

Az NFB animációs részlegét 1941-ben a háború sújtotta Európából a tengeren túlra emigráló skót Norman McLaren alapította. Augusztus 14-én 10 óra 30 perctől az Otthon moziban az ő filmjeiből adnak válogatást.
Mint írják, a filmek mintapéldái az általa megfogalmazott, szállóigévé vált definíciónak, miszerint "az animáció nem a rajzok mozgatásának, hanem a mozgás rajzolásának művészete. Ami pedig az egyes kockák között történik, az fontosabb annál, mint ami az egyes kockákon látható".
A fesztivál teljes programja a https://2021.kaff.hu címen található meg.

KecskemétKecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF)Kecskemét