2024.03.19, Kedd
Katonai fejlesztési keretegyezményt írt alá Magyarország és az Egyesült Államok
Illusztráció: pixabay.com

Katonai fejlesztési keretegyezményt írt alá Magyarország és az Egyesült Államok

MTI

2021.07.19. 08:42

A kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren alapvetően a légierő érdekében végzett infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók, Várpalotán és Tatán pedig főleg a szárazföldi alakulatok igényeit szolgáló beruházások valósulnak majd meg.

Hirdetés

Infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók a kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren; az erről szóló dokumentumot pénteken írta alá Magyarország és az Egyesült Államok.

Babos Tibor miniszteri biztos és Charles R. Miller, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának igazgatója Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison látta el kézjegyével a két ország védelmi együttműködési megállapodásának (Defense Cooperation Agreement) vonatkozó végrehajtási keretegyezményeit.

Babos Tibor, a magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodás végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta: a két éve Washingtonban aláírt megállapodás a két ország biztonsága érdekében kötött államközi egyezmény.

A kétoldalú védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére, katonai fejlesztések megvalósítására Kecskeméten, Pápán, Várpalotán és Tatán - tette hozzá.
A miniszteri biztos kiemelte: a most aláírt végrehajtási megállapodások e négy helyszín közös fejlesztéseire vonatkoznak.
A kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren alapvetően a légierő érdekében végzett infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók, Várpalotán és Tatán pedig főleg a szárazföldi alakulatok igényeit szolgáló beruházások valósulnak majd meg - közölte.

Babos Tibor elmondta, mivel a végrehajtási megállapodások keretegyezmények, a pontos fejlesztésekről további végrehajtási részmegállapodásokat dolgoznak ki a közeljövőben.

A védelmi együttműködési megállapodást 2019. április 4-én írta alá John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban.

Az Országgyűlés az erről szóló törvényjavaslatot 167 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el, és 2019. augusztus 22-én lépett hatályba. A megállapodás az új körülményekhez igazítja a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi egyezményt.  

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a kétoldalú megállapodás összhangban van Magyarország NATO-kötelezettségeivel, és segíti teljesítésüket. Ezek között említette a kétszázalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, a készenlét erősítésére vonatkozó NATO-elvárás teljesítését és a rendszeres gyakorlatok megtartásának jogi szabályozását. Az Egyesült Államok ilyen típusú védelmi együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban a három balti országgal, azt megelőzően Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával.  

KecskemétKecskemétkecskeméti Repülőbázisfejlesztés