2024.07.14, Vasárnap
Augusztus végén tartják a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba/MTI

Augusztus végén tartják a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót Kecskeméten

MTI

2021.07.05. 10:01

A kecskeméti repülőbázison láthatóak lesznek a légierőben rendszeresített Airbusok, Falconok, Gripenek, H145-ös helikopterek és Zlin típusú kiképző repülők.

Augusztus 28-29-én rendezik meg a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison - jelentette be a honvédelmi miniszter pénteken Kecskeméten.

Benkő Tibor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta:

a nyolc év kihagyás után újra megszervezett rendezvény célja, hogy bemutassák a honvédelmi és haderőfejlesztési programra fordított összeg hasznosulását, a már beszerzett, illetve a jövőben beérkező haditechnikai eszközöket és járműveket.

A Zrínyi-program biztosítja, hogy honvédség erős, ütőképes és korszerű technikai eszközökkel legyen felszerelve, személyi állománya pedig kiválóan kiképzettek, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákból álljon - közölte.

Benkő Tibor elmondta, Magyarországon az átoltottság mértéke lehetővé teszi a tömeges rendezvények megtartását, így a repülőnapra mintegy 60-65 ezer embert várnak - hangzott el.

 

Remélik, hogy a repülőnap hatására egyre többen döntenek a katonai pálya mellett

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka közölte: a nemzetközi rendezvény kiváló alkalmat ad arra, hogy megmutassák, a magyar katonák, bár az elmúlt hónapokban kivették részüket a migráció és a pandémia okozta válsághelyzet kezeléséből, közben nem felejtették el az alapfeladataikat sem.

A programokkal a felnőttek és gyerekek mellett a honvédség iránt érdeklődő fiatalokat is szeretnék megszólítani, és megmutatni nekik, hogy "jó ma magyar katonának lenni"

- tette hozzá.
Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: bíznak abban, hogy a repülőnap hatására minél többen döntenek a katonai pálya mellett, és csatlakoznak a kadétprogramba vagy az önkéntes magyar haderőhöz.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője kiemelte: a rendezvényen bemutatkoznak a repülőbázis vadász- és szállítógépei, lesz kötelek- és díszrepülés, illetve dinamikus légishow.

 

Szárazföldi harci járművek is megtekinthetők lesznek

A kétnapos rendezvény programját még nem véglegesítették, hiszen a regisztráció még nem ért véget.

A tervek szerint a hivatalos megnyitó után egy olyan díszelgő kötelék húz át a repülőtér felett, amelyben a Magyar Honvédségben rendszeresített valamennyi repülőeszköz látható lesz.

A magyarok mellett lesznek olasz, cseh, német, svéd, román brit, brazil, lengyel, horvát, török és szaúdi egyéni, csoportos vagy kötelékben végrehajtott légibemutatók is.

A kecskeméti repülőbázison láthatóak lesznek a légierőben rendszeresített Airbusok, Falconok, Gripenek, H145-ös helikopterek és Zlin típusú kiképző repülők.

A szárazföldi járművek közül Leopard A4-es és A7-es harckocsik mellett bemutatót tart majd a Gidrán harci jármű. A 24-es felderítő ezred közelharcból nyújt majd ízelítőt. A nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatóról folyamatosan frissülő információk a repulonap2021.hu oldalon érhetők el, ahol jegyek is válthatók.

KecskemétKecskemétNemzetközi RepülőnapHaditechnikai bemutató