2024.03.28, Csütörtök
Kecskemétre érkezett a kkv-kat segítő road show
illusztráció - koronavirus.gov.hu

Kecskemétre érkezett a kkv-kat segítő road show

mti

2021.05.20. 14:29

Eddig napokig is tarthatott eligazodni a kedvezményes hitelek, támogatások, képzések és tanácsadók között, a megújult vállalkozói információs portál (VALI) ezt radikálisan lecsökkentette.

Hirdetés

Indulnak a 2021-27-es európai uniós programozási időszak pályázatai, és megújult a vállalkozói információs portál (VALI), újraindul a gazdaság - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten, a kis-és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow idei első állomásán.    

György László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott eseményen elmondta: az elmúlt 30 évben 15 évenként értek el annyi - csaknem 20 ezer - vállalkozást fejlesztési programjaikkal, mint amennyire a következő másfél évben készülnek. A vállalkozások így megerősödve, munkavállalóikat megtartva indulhatnak újra a koronavírus-járvány után - fűzte hozzá. Eddig akár napokig is tarthatott eligazodni a kedvezményes hitelek, támogatások, képzések és tanácsadók között, míg a megújult vállalkozói információs portál (VALI) segítségével ez az idő lényegesen csökkent, "mindössze három kattintásra rövidült" - jegyezte meg.   

Szólt arról, hogy az elkészült kkv-stratégia célja a magyar vállalkozások fejlődésének segítése, hogy minél több munkavállalót tudjanak foglalkoztatni és hogy nemzetközi téren is versenyképesek legyenek.   

Kiemelte: Ginop Plusz gyorsindulás keretében 587 milliárd forintot hirdetnek meg. Példaként említette, hogy a tervek szerint 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban benyújtott pályázatok elbírálása legfeljebb 45-60 napig tart. A másik, a tervek szerint 50 milliárd forint keretösszegű Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amellyel a kistelepülések tíz fő alatti vállalkozásait kívánják fejleszteni, akik egyenként legfeljebb 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A vállalkozásfejlesztésre irányuló egyéb programokról a későbbiekben is lesz tájékoztatás - közölte. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2021 első negyedévében már Magyarországon volt a negyedik legnagyobb GDP-növekedés az Európai Unióban, negyedéves alapon. A magyar foglalkoztatási ráta elérte a V3-ak szintjét és meghaladta az európai uniós átlagot - közölte. Elmondta továbbá, hogy 2010 óta a bruttó államadósság mértéke jelentősen elmaradt az uniós országok átlagától, és ezen a Covid-válság sem változtatott. Az államtitkár szerint a gazdaság újraindításának időzítésétől függően a GDP 4 és 6 százalék közötti mértékben bővülhet idén, de a meglepetést okozó első negyedéves adat miatt vannak, akik 6-7 százalékos növekedést várnak.   

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a pandémiás helyzet kezdetén a kormányzat és a kamara elkezdett együtt gondolkozni a gazdaság, a cégek működésének segítése érdekében. Ennek eredménye ma már látható, egy viszonylagos gyors visszaállás következett be, az első negyedéves számok már jelentősebb növekedésről tanúskodnak - mondta. A gyorsan hozott intézkedések között említette a hitel- és kamatmoratóriumot, a munkahelyek megtartását célzóakat. Kiemelte: a kamara munkatársai tanácsadást nyújtanak a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. A vali.hu-n is nagyon hasznos tájékoztatást találnak a vállalkozók - hívta fel a figyelmet.   

A 2021-27-es időszakra vonatkozó, hamarosan megjelenő GINOP Plusz pályázatainál csökkenő adminisztratív terhekre lehet számítani, gyorsabb lesz a támogatási szerződések létrehozása, a források biztosítása - mondta.   

A vállalkozókat segítő rendezvénysorozatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarák, és az ITM hívta életre 2019-ben, amelyen eddig több ezer vállalkozás képviselője vett részt.   

A program során idén is több helyszínre - elsőként Kecskemétre, Békéscsabára - látogatnak el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) képviselői, akik ezúttal is a vállalkozók tapasztalatait, véleményét gyűjtik össze.

Kecskemétkkv-szektorgazdaságKecskemét