2024.04.24, Szerda
A héten hatályba lép Kecskemét több mint 55 milliárdos költségvetése
Szemereyné Pataki Klaudia facebook

A héten hatályba lép Kecskemét több mint 55 milliárdos költségvetése

mti

2021.02.17. 10:37

Kecskemét jelenlegi költségvetését - a járvány előre nem látható hatásai miatt - várhatóan "a szokásosnál is gyakrabban" kell felülvizsgálni az év folyamán.  

Hirdetés

Még a héten hatályba lép Kecskemét idei, 55,487 milliárd forint főösszegű költségvetése - jelentette be a város polgármestere hétfőn.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) a városházán tartott sajtótájékoztatón kiemelte: adóbevételekből összesen 12 milliárd forinttal számol a költségvetés. A település anyagi stabilitását az elmúlt évek takarékos gazdálkodása biztosítja, így a 2020-as esztendőről áthozott, nagyjából 4 milliárd forint maradványösszeget az idei több mint 38 milliárd forint összegű működés költségeinek fedezetére fordítják. E nélkül működési hitelre szorulna a város és a 2021-re tervezett fejlesztések sem valósulhatnának meg.

A város költségvetésének legjelentősebb része a fejlődést és növekedést biztosító Modern városok program és az európai uniós támogatásból finanszírozott programok forrásaiból adódik. Az idei esztendőben 38, folyamatban lévő uniós beruházás kivitelezéséről gondoskodik az önkormányzat - sorolta a polgármester.

Beruházásokra, felújításokra több mint 16 milliárd forintot tervez a költségvetés - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, hozzátéve, ugyanakkor már látható az iparűzési adóból származó önkormányzati bevétel kiesésének mértéke. A kormány döntése értelmében várhatóan mintegy 1,6 milliárd forint összeg maradhat a kecskeméti vállalkozásoknál 2021-ben. A polgármester szerint ezt azonban nem állami elvonásnak kell tekinteni, mivel ez a pénz kecskeméti mikro-, kis- és középvállalkozásoknál, tehát Kecskeméten marad, és így helyi munkahelyeket véd meg.

Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta: több mint egymilliárd forintra tehető az az összeg, amely a világjárvány miatt egyebek mellett az ingyenes parkolásból, az egyes intézmények elmaradó jegy- és bérletértékesítéseiből, a közlekedési társaságok bevételeinek visszaeséséből, a helyi vállalkozások bérletidíj-kedvezményéből, illetve a közterülethasználati díjak elengedéséből tevődik össze.

Emlékeztetett: az önkormányzat által működtetett intézményekben és gazdasági társaságoknál - mintegy százötven telephelyen - több mint háromezren állnak alkalmazásban. Éppen ezért a járványhelyzetben az önkormányzat fizetőképességének megőrzése mellett a meglévő munkahelyek és munkaerő megtartása, valamint az egészség védelme volt a legfontosabb szempont.

E mellett Kecskemét önkormányzata 2021-ben az előző évben megkezdett intézményi bérfejlesztéseket is folytatja. Az önkormányzati intézmények finanszírozása Kecskeméten megközelíti a 12 milliárd forintot.

Városüzemeltetési feladatokra a tavalyi évhez képest mintegy 200 millió forinttal többet, 3,6 milliárd forintot biztosít a költségvetés. Intézményi tartalékként a költségvetésben 315 millió, míg az általános tartalékként 593 millió forint áll rendelkezésre. A bevételek között pedig 713 millió állami, rendkívüli önkormányzati támogatással számolnak.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: Kecskemét költségvetés-tervezetének elkészítésénél civil szervezetek, családok, helyi egyházak és vállalkozók, illetve a helyi Fidesz-KDNP, valamint az ellenzéki frakció képviselőivel is egyeztetett. Az önkormányzati képviselőket levélben kérte észrevételeik, javaslataik összegyűjtésére. Hangsúlyozta, hogy valamennyi megfogalmazott igényt igyekezett figyelembe venni a költségvetés összeállításakor.

A polgármester úgy fogalmazott: a koronavírus okozta világjárvány miatt "vissza kellett venni Kecskeméten a korábbi évek lendületéből, de az elmúlt esztendők takarékos gazdálkodásának köszönhetően kisebb mértékben ugyan, de tovább fejlődhet a város".

KecskemétKecskemétköltségvetés