2024.04.20, Szombat
Kiosztották az idei Magyar Teátrum Díjakat
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház facebook

Kiosztották az idei Magyar Teátrum Díjakat

mti

2020.12.28. 09:22

Harmadik éve ítélik oda a Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet azok a 60 évesnél idősebbek kaphatnak meg, akik a színházművészetben eltöltött példaértékű életpályájukon a magyar kultúra érdekében kiemelkedően jelentős elméleti vagy gyakorlati tevékenységet végeztek. A nettó 500 ezer forinttal járó elismerést idén Szabó Csaba, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház produkciós vezetője kapta.

Hirdetés

Kiosztották az idei Magyar Teátrum Díjakat; az elismeréseket rendhagyó módon anyaszínházaikban, zárt körben, a járványügyi előírások betartásával adták át a színházi háttérszakmák képviselőinek - közölte a Magyar Teátrumi Társaság szerdán az MTI-vel

Az év váratlan megpróbáltatásokat hozott a színházi, előadóművészeti szféra életébe is. A Magyar Teátrumi Társaság ebben a rendkívül évben különösen fontosnak tartotta, hogy elismerjék azokat a színházi szakembereket, akik munkájuk javát, szakértelmüket a színházi élet, a színpadi produkciók vagy idén a kulturális intézmények közösségi vállalásainak szolgálatába állítják - olvasható a közleményben,

Az idei év díjazottja Domokos Árpádné, az Újszínház világosítója; Schőn Istvánné, a Játékszín öltöztetőtárának vezetője; Bajkó Tamás, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes színpadmestere; Cziráki Miklós, a Veszprémi Petőfi Színház színpadi felügyelője; Dreiszker József, a Budapesti Operettszínház fővilágosítója.
A Nemzetiségi Különdíjat Kalóz István, a Karaván Színház fővilágosítója kapta.

A megalapítása óta a most átadott díjakkal együtt összesen 79 Magyar Teátrum szakmai- és életműdíjat adtak át.

A díjátadó gálát, ahol az elismeréssel jutalmazottakat nagyszabású műsorral ünneplik, minden év decemberében rendezik meg. Az ünneplésből az idei díjazottak sem maradnak ki, a gálát a jövő év tavaszán tartják meg.

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díj a színházi háttérszakmákat és azok legkiválóbb művelőit kívánja megbecsülni, erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt öt szakmai díj és évente legfeljebb három különdíj odaítélésével. A nettó 1000 eurós díjjal járó elismerést a zsűri döntése alapján megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével és a magyar színházművészet iránti elkötelezettségével rászolgált arra.

KecskemétKecskeméti Katona József Nemzeti SzínházMagyar Teátrum díj